16:13:52 18.04.2024
Stiri

Reacția lui Oleg Melniciuc, primul judecător din R. Moldova condamnat la ÎNCHISOARE pentru îmbogățire ilicită: „Am rămas șocat de sentință”

Actualitate 07.09.2021 10:36 Vizualizări2902 Autor: Ziarul National
Reacția lui Oleg Melniciuc, primul judecător din R. Moldova condamnat la ÎNCHISOARE pentru îmbogățire ilicită: „Am rămas șocat de sentință” Jurnal TV
Magistratul Oleg Melniciuc lângă locuința sa din Chișinău


Judecătorul Oleg Melniciuc, primul judecător din R. Moldova condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită, se declară „șocat” de sentința dictată pe 3 septembrie curent de către Judecătoria Anenii Noi.

„Am rămas șocat de sentință. Este o hotărâre absolut ilegală”, a comentat Oleg Melniciuc pentru Ziarul NAȚIONAL.

Magistratul afirmă că așteaptă sentința motivată și o va ataca la Judecătoria Tighina chiar în această săptămână.

Melniciuc este convins că dosarul pornit pe numele său ar reprezenta o „indicație” a cuiva, iar faptul că este finul de cununie al lui Mihai Poalelungi, un fost magistrat apropiat regimului Plahotniuc, „a jucat un rol”.

Mai mult, judecătorul afirmă că hătârărea Judecătoriei Anenii Noi în privința sa ar reprezenta „un pericol pentru întreg sistemul de declarare a veniturilor și cheltuielilor”, mai ales că în sentința semnată de magistrata Aurelia Pleșca ar fi fost incluse chestiuni „care nici nu au fost examinate în cadrul ședințelor de judecată”.

„Au fost audiați martori și nimeni n-a recunoscut că mi-a dat bani mită. Nu există componentă de infracțiune, nu există discrepanțe dintre venituri și cheltuieli. Chiar și specialistul de la Centrul Național Anticorupție a recunoscut în instanță că cifrele invocate sunt eronate”, se apără Melniciuc.

Amintim că Oleg Melniciuc a fost condamnat pe 3 septembrie curent la 7 ani închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, fiind privat de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.

De asemenea, magistrații au menținut sechestrul aplicat de procurori pe bunuri în valoare de peste un milion de lei în vederea confiscării extinse a acestora.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada anilor 2013 - 2017, activând în funcția de judecător, acesta ar fi inclus intenționat date incomplete sau false în declarația de avere şi interese personale. În proprietatea magistratului și a familiei sale au fost depistate bunuri valoarea cărora depăşeşte substanțial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obținute legal.

Mai exact, procurorii au sesizat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor și intereselor lui Melniciuc. Acesta a omis includerea în declarația de avere pentru anul 2016 a unui venit de 48 000 de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean pe cardul său bancar. Pentru a majora neîntemeiat veniturile declarate, a inclus intenționat în aceeași declarație date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10 000 de lei decât îl declarase anterior.

Judecătorul a indicat în declarație o valoare mai mică a unui automobil de 450 000 de lei, cu scopul încadrării cheltuielilor totale efectuate pe parcursul anului 2016 în limita veniturilor legal declarate, însă prețul real de cumpărare a automobilului a constituit 41 000 de euro, echivalentul a 895 555 de lei, potrivit ratei BNM la data procurării.

Totodată, deși magistratul și soția sa indicau în declarațiile de avere pentru perioada 2014 - 2016 venituri totale obținute în mărime de 1 444 958 de lei, s-a stabilit că pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate achitări privind procurarea unor bunuri și servicii și retragere de numerar în sumă totală de 2 085 101 lei.

Oleg Melniciuc ar urma să fie încarcerat din data în care sentința de condamnare va fi definitivă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md