07:39:47 19.04.2024
Stiri

MORATORIU la orice fel de construcții în centrul ISTORIC al Chișinău. Clădirile istorice lăsate intenționat în paragină urmează să fie SUPRATAXATE: „Nu va mai fi emisă nicio autorizație de construcție sau certificat de urbanism”

Actualitate 07.09.2021 10:41 Vizualizări2680 Autor: Ziarul National
MORATORIU la orice fel de construcții în centrul ISTORIC al Chișinău. Clădirile istorice lăsate intenționat în paragină urmează să fie SUPRATAXATE: „Nu va mai fi emisă nicio autorizație de construcție sau certificat de urbanism” Captură


Primăria Chișinău va stabili un moratoriu de șapte luni, până la 1 aprilie 2022, în privința construcțiilor sau reconstrucțiilor în zona centrală a municipiului. Anunțul a fost făcut astăzi de primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul unei intervenții live pe Facebook de pe șantierul unui viitor bloc cu 13 etaje, amplasat la intersecția străzilor Mitropolit Dosoftei – Serghei Lazo.

Ceban spune că a aflat astăzi de la radio că în zona respectivă se vând apartamente într-un bloc cu 13 etaje, deși autoritățile municipale au eliberat o autorizație care permitea ridicarea unei clădiri cu șase etaje.

„M-am interesat ce fel de acte permisive are această companie. Ce a emis Primăria Chișinău de când eu sunt primar – autorizația de restabilire și reabilitare a acestei fațade, a acestei clădiri-monument. Șeful de șantier și directorul financiar al companiei spun că nu știu ce se construiește aici. De fapt, aici se pregătește construcția unui bloc. E vorba de un bloc cu 13 etaje și se vând deja apartamente la etajul zece. Exista o autorizație care permitea construcția unui bloc cu șase etaje. Documentele au fost eliberate până să ajung eu primar. Actele permisive vor fi suspendate până la clarificarea situației. Dacă proiectul depășește ceea ce a fost stabilit, atunci vor fi retrase în totalitate, iar documentele vor fi transmise la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție”, a declarat Ceban.

Totodată, primarul capitalei a menționat că va fi instituit un moratoriu în privința construcțiilor sau reconstrucțiilor în centrul Chișinăului.

„Primăria Chișinău a inițiat procesul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Centru. Instituția responsabilă de elaborarea documentului este „Chișinău-Proiect”. Am transmis ieri o scrisoare Ministerului Culturii prin care am solicitat să fie revizuite toate deciziile ultimei componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Asta pentru că marea majoritate dintre ele au fost dubioase. Solicit o întrevedere cu ministrul Culturii pentru a vedea cum putem avansa pe evaluarea patrimoniului – 900 de monumente de arhitectură de însemnătate națională și locală în centrul istoric al Chișinăului. Până pe 1 aprilie 2022, dacă ne mișcăm repede cu Ministerul Culturii, introducem moratoriu în privința construcțiilor în zona centrală a Chișinăului. Asta ar însemna că nicio autorizație nouă de construcție nu va fi eliberată. Nu contează că e vorba de o reconstrucție sau o eventuală construcție în această zonă. De ce? Pentru că suntem în procesul de elaborare a PUZ și pentru că avem oamenii care nu sunt de bună credință și intervin în zona centrală cum le place lor”, a punctat Ceban.

Sursa citată a mai adăugat că-și asumă personal că nu va mai fi eliberată nicio autorizație de construcție sau certificat de urbanism pentru zona istorică a Chișinăului și că va solicita Parlamentului revizuirea legislației în domeniu.

„Ne vom adresa cu amendamente la Parlament pentru revizuirea legislației în construcții. În primul rând e vorba de suprataxarea construcțiilor existente și care sunt lăsate în paragină de ani de zile. Totodată, vom promova norme care vin în susținerea autorităților centrale și locale. Vrem ca în municipiul Chișinău lucrurile să se dezvolte altfel decât s-a făcut până în 2019”, a conchis Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md