„Parlamentul precedent, pur și simplu, și-a bătut joc”. Litvinenco a solicitat CSM să revină la candidatura Vioricăi Puică la funcția de judecător la CSJ

Ilie Gulca
07/09/2021
Judecătoarea Viorica Puică

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a solicitat Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să înainteze repetat candidatura Vioricăi Puică la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Ministrul a făcut această solicitare marți în cadrul ședinței CSM. Candidatura acestei magistrate a fost respinsă în repetate rânduri de deputații legislaturilor precedente din cauza criticilor judecătoarei la adresa sistemului justiției din Republica Moldova.

„Prioritățile mele, care derivă din votul cetățeanului din 11 iulie, sunt foarte clare. Să facem așa încât în Republica Moldova să existe un sistem de justiție dreaptă. Le-am transmis membrilor CSM câteva mesaje importante”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook, după participarea la ședința CSM.

El i-a îndemnat pe membrii CSM „să promoveze oameni integri în funcțiile de judecător”: „Am ajuns acolo unde am ajuns deoarece criteriul de integritate nu a fost definitoriu. Și vin aici cu exemplul doamnei Viorica Puică. Parlamentul precedent, pur și simplu, și-a bătut joc de doamna Puică, respingându-i absolut fără niciun temei promovarea la Curtea Supremă de Justiție”.

O altă prioritate care urmează să fie implementată, în opinia ministrului, este evaluarea externă extraordinară (vetting). El a invitat membrii CSM la colaborare în procesul de elaborare a acestei legi, precum și la implementare.

„Până când va porni vetting-ul, unele lucruri de curățire a sistemului pot fi începute chiar și înainte de vetting. Acest lucru ține de eficientizarea activității CSM și a colegiilor, a inspecției judiciare. Or, CSM, așa cum înțeleg eu lucrurile, trebuie să asigure administrarea justiției în interesul cetățeanului și nu în interesul judecătorului”, a spus ministrul.

Vetting este procesul de a efectua o verificare de fond a cuiva înainte de a le oferi un loc de muncă.

Viorica Puică este judecătoare din 2002. În prezent, este judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica. Viorica Puică este cunoscută pentru criticile sale la adresa sistemului judecătoresc. A candidat de mai multe ori la funcția de judecător al CSJ, însă nu a fost susținută. În timpul concursului din 2007, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin i-a reproșat că, în cadrul unui interviu, a declarat că „Procuratura nu este independentă”.

În 2017, Puică a candidat din nou la funcția de membru al CSM, însă, iarăși, nu a fost susținută. În iunie 2020, a participat la concursul pentru funcția de judecător al CSJ. Din șapte candidați, CSM a înaintat-o doar pe Puică pentru aprobare în Parlament.

Pe 15 iulie 2020, la ședința Comisiei juridice, PSRM și PDM au votat împotriva numirii lui Puică, fără să își justifice decizia. Pe 12 martie 2021, Parlamentul, din nou, fără nicio justificare, a respins candidatura judecătoarea. Decizia a fost criticată vehement de societatea civilă. 15 ONG-uri au condamnat hotărârea majorității parlamentare de atunci, menționând că ar demotiva judecătorii integri să participe la concursuri.

Ilie Gulca
07/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii