‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNatalia Trifaila: „Am exportat caise în Olanda fără intermediari - o experiență unică”

Natalia Trifaila: „Am exportat caise în Olanda fără intermediari – o experiență unică”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania Tridenal SRL a reușit să exporte în acest sezon caise în Olanda. Experiența a fost unică pentru întreprindere care până la moment a comercializat fructe doar cu ajutorul intermediarilor.

„Anul acesta, datorită suportului oferit de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, am reușit să facem primul export cu forțele proprii în Olanda. A fost o experiență de neuitat. Trebuia în patru zile să reușim să culegem, să sortăm și să obținem toată documentația necesară. De la început părea imposibil, pentru că în aceste activități suntem implicați doar eu și soțul, dar în final am reușit și suntem foarte bucuroși că am spus „ da” provocării și acum avem experiență pentru a face și mai departe export”, a relatat Natalia Trifaila, administrator Tridenal SRL, într-un interviu oferit Moldova Fruct.

Întreprinderea a fost fondata în anul 2010 și este o gospodărie de tip familial, administrată de Natalia cu ajutorul soțului și tatălui care este principalul consultant în tot ceea ce ține de procesul tehnologic.

Inițial, doreau să planteze 20 de hectare de cireș, dar pe parcurs s-a decis plantarea a 20 de hectare de cais.

„Este cultura care asigură surse pentru întreținerea întregii afaceri la moment. În prezent, gestionăm 60 de hectare de livada dintre care 23 de hectare de cais, 12 hectare de păr, 7 de vișin și 18 de cireș”.

Tânăra spune că afacerea este mică și se dezvoltă cu pași mici, tot venitul obținut din comercializarea fructelor fiind reinvestit de la an la an.

„În calitate de administrator al companiei la o anumită etapă aveam și serviciu full-time pentru a asigura un venit familiei”.

Întreprinderea este axată pe producerea fructelor de calitate și dorește să majoreze cantitatea produsă pentru a ieși pe piețele de export fără intermediari.

„De la bun început am optat pentru soiuri exclusive, ceea ce implică costuri foarte mari, dar anume soiurile exclusive ne deosebesc de alte întreprinderi”.

Cea mai mare provocare pentru întreprindere, la moment, o reprezintă condițiile climaterice, care afectează tot mai mult producătorii agricoli din toată lumea.

‹ adv ›

În anul 2020, Tridenal SRL a pierdut 99% din roada preconizata din cauza înghețurilor de primăvara și producătorii au fost nevoiți să stopeze practic toate lucrările din livada. În 2021 au fost afectați de temperaturi joase în primăvara și de grindină.

„Planificăm să investim în acest domeniu pentru a minimiza pierderile produse de condițiile meteo nefavorabile. Vom investi și în infrastructura post recoltare și păstrare, planificăm să obținem certificatul GLOBALG.A.P. care ne-ar permite să ajungem mai ușor pe piața UE cu fructele produse de noi”, afirmă Natalia Trifaila.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›