‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetru Sorici, primar: Am plantat 7 hectare de fâșii forestiere, cred că fiecare sat...

Petru Sorici, primar: Am plantat 7 hectare de fâșii forestiere, cred că fiecare sat trebuie s-o facă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Satul Nișcani din raionul Călărași, este unul care, la fel ca și multe alte localități din țara noastră, se confruntă cu diverse probleme legate de accesul și disponibilitatea resurselor financiare pe care ar putea să le investească în dezvoltarea economică și socială a comunității. 

Unica șansă pentru aceste localități o reprezintă programele care oferă granturi destinate dezvoltării zonelor rurale. Iată de ce atunci, când identifică asemenea oportunități depun toate eforturile ca să îndeplinească cerințele prevăzute în apel și se mândresc atunci când reușesc.

Petru Sorici, primarul satului Nișcani ne-a povestit că personal urmărește toate apelurile de granturi și se simte împlinit atunci când după multă muncă, localnicii se pot bucura de condiții mai bune de trai și noi oportunități de afaceri. 

„Suntem o localitate nu prea mare, cu o populație de circa 1900 de locuitori. Pentru a suplini veniturile primăriei, personal urmăresc toate apelurile de granturi destinate APL-lor. Dacă corespundem cerințelor prevăzute în apel neapărat participăm. Când am văzut apelul lansat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD), referitor la reabilitarea fâșiilor forestiere de protecție, am decis că trebuie neapărat să completăm dosarul și să beneficiem de suportul oferit de acest program. 

Astfel, Consiliul local a discutat despre această oportunitate și a identificat terenul care a fost alocat pentru înființarea unei noi plantații forestiere de protecție, am completat cererea și am depus setul de documente la oficiul UCIP IFAD”.

Primarul a menționat că s-au bucurat enorm când au aflat că au fost selectați și împreună cu reprezentantul UCIP IFAD au vizitat terenul care a fost alocat pentru înființarea plantației forestiere și au discutat parametri solicitați. 

„În toamna anului 2020, cu suportul financiar oferit de UCIP IFAD în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală, am înființat 7 ha de plantație forestieră. Atunci când am decis să înființăm această plantație forestieră de protecție am avut mai multe scopuri și ne-am condus după trei criterii de bază. În primul rând, din motive legate de ecologie și protecția mediului. Avem la marginea satului o gunoiște și ne-am gândit că această plantație va servi drept o barieră naturală între gunoiște și sat. Având mai mulți localnici, inclusiv eu personal, care practică apicultura, iar în zonă predomină pădurile de salcâm, ne-am gândit să diversificăm baza meliferă pentru albine prin plantarea mai multor specii de arbori care să înflorească în diferite perioade.

La plantarea celor 7 ha de plantație, au fost utilizate următoarele specii: tei, sofora, arțar, frasin, ulm.

Nu în ultimul rând, sperăm că în această plantație vor crește diferite plante medicinale”. 

Petru Sorici recunoaște că și schimbările climatice, care se resimt tot mai mult în ultimii ani, i-au determinat să aplice la acest proiect.

„Am observat că satele care sunt înconjurate de păduri sunt, cumva, mai protejate de diferite intemperii: grindină, alunecări de teren, ploi torențiale. Cred eu că, înființarea acestor 7 ha de plantație forestieră va aduce doar beneficii localității noastre”.

‹ adv ›

La moment, plantația este în primul an de vegetație, respectiv este nevoie să acorde o atenție deosebită întreținerii. 

„UCIP IFAD ne-a oferit tot suportul necesar, inclusiv financiar în valoare de 279 246,70 lei pentru înființarea fâșiei, iar pentru o bună creștere și dezvoltare a plantației primăria va efectua lucrări de întreține pe parcursul a cel puțin 3-5 ani. În primul an, primăria a identificat și a atribuit 50 de mii de lei pentru întreținere, mă refer aici la prășit, completarea golurilor, udarea, dar și alte lucrări. Plantarea și întreținerea este realizată în comun cu specialiștii de la Î.S. Întreprinderea pentru Silvicultură Călărași”. 

Înființarea plantației forestiere a fost susținută de locuitori, deoarece înțeleg că aceasta este o necesitate, nici pe departe un moft, a mai adăugat primarul.

„Am avut o colaborare corectă și frumoasă cu echipa de la UCIP IFAD, am fost susținuți și îndrumați ori de câte ori am avut nevoie. Regretăm, că nu mai putem să beneficiem de asemenea suport, deoarece avem în localitate circa 80 de ha de teren care necesită să fie reabilitat ecologic. Localitatea este amplasată pe relief alcătuit din dealuri și văi care îngreunează cultivarea altor culturi agricole de aceea împădurirea acestor trenuri este binevenită având doar efecte benefice pentru localitate. și nu putem crește alte culturi, doar păduri”.

Petru Sorici este convins că, fiecare primărie trebuie să se implice și să identifice resurse pentru dezvoltarea localităților, pentru că doar așa se poate conta pe faptul că, tot mai mulți oameni se vor implica, vor alege să trăiască și să investească în satele Moldovei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›