Criza

Preţurile la produsele alimentare din Republica Moldova cresc

Ultimul raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite arată că în august, preţurile produselor alimentare la nivel global au crescut cu peste 30 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţuri majorate se atestă la zahăr, uleiuri vegetale, carne, lactate şi la unele cereale, transmite Știri.md.

Preţurile globale la produsele alimentare s-au majorat brusc în august, după ce au scăzut timp de două luni la rând. Potrivit datelor oficiale, produsele alimentare costă cu peste 30 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. S-au scumpit cele mai întrebate produse precum zahărul, uleiul vegetal, unele cereale şi produse lactate.

Experţii economici spun că Republica Moldova e mai puţin afectată de tendinţele preţurilor de pe piaţa mondială pentru că e un stat agricol.

„Vorbim despre modul în care aceste evoluţii pe plan internaţional vor influenţa economia naţională. Am putea să ne uităm la cifrele privind rata inflaţiei anuală, ultimele date sunt pentru luna iulie. Aici atestăm faptul că nivelul preţurilor produselor alimentare în Republica Moldova a crescut cu 4,4 procente la nivel anual. Majoritatea consumului intern este satisfăcut din producţia proprie sau din importurile regionale, susține Viorel Gîrbu, expert economic.

Potrivit experţilor, sunt mai multe cauze care au dus la creşterea globală a preţurilor la principalele produse alimentare, factorul de bază fiind criza pandemică.

„Un alt factor care a jucat un rol ţine de costurile maritime care, iarăşi, datorită dezechilibrului masiv care a fost dusă de această criză economică urmare criză pandemică a creat anumite disfuncționalități. China exportă foarte mult şi importă puţin, containerele sunt concentrate în economia chinezească şi restul lumii nu are containere”, a mai spus acesta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *