Cum a ajuns un italian Cetățean de Onoare al raionului Căușeni: Vezi istoria lui Gian Luca del Marco în Moldova

Gian Luca del Marco este președintele asociației „Italia-Moldova odv”, care timp de aproape 20 de ani susține diverse proiecte în raionul Căușeni. Motiv din care autoritățile locale au luat decizia de a-i înmâna Diploma de Cetățean de Onoare al raionului Căușeni.

Foto: Fb/ Consiliul Raional Căușeni

„În Căușeni am mulți prieteni, dar nu m-am așteptat la acest act de recunoștință. Sunt 20 de ani de activitate în proiecte pe care le-am implimentat din totul sufletul”, a declarat Gian Luca pentru presa locală.

„Titlu a fost conferit prin Decizia Consiliului raional Căușeni, nr.7/13 din 30 septembrie 2020.

Din anul 2002 și până în prezent Gian Luca del Marco desfășoară o activitate consistentă și constantă în favoarea cetățenilor Republicii Moldova și în special al locuitorilor raionului Căușeni”, scrie pe pagina de Facebook al Consiliului Raional.

Pe parcursul a 18 ani, în cadrul proiectului „Adopție la distanță”, de către Asociația condusă de Gian Luca del Marco au fost sprijinite circa 37 familii aflate în dificultate, cu copii mici până aceștia au atins majoratul, dar și în timpul studiilor.

Asociația a contribuit la reparația drumului local, instalarea iluminării stradale, reparația pavilioanelor și reabilitarea terenului de joacă a grădiniței de copii în satul Ursoaia, a donat echipament medical Spitalului raional Căușeni și Azilului de bătrâni din satul Tănătari.

Pe parcursul a doi ani Gian Luca del Marco a contribuit la sprijinul persoanelor în etate și a persoanelor cu dizabilități donând obiecte de igienă personală și scaune cu rotile, dar și a dezolvatat mai multe proiecte socio-culturale.

Unul dintre acestea, Revista EURECA, este activ și în prezent în format electronic pentru elevii și studenții, care studiază limba română, revistă care promovează dialogul pentru elevii și profesorii din patru instituții educaționale: Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din orașul Căușeni, Liceul ”Prometeu-Prim” din orașul Chișinău, Școala Europeană din Varesse, Italia și Școala Europeană din Helsinki, Finlanda.


Pub