Igor Grosu nu-i lasă șanse „de izbândă” lui Stoianoglo: Dle, el nu face dosare politice… Ce realizare!

Liderul interimar PAS critică, deopotrivă cu Guvernul și șefa statului, activitatea Procurorului General și afirmă că ultimele modificări legislative, care vor permite eventuala demitere a acestuia „nu ar trebui să stârnească critici din partea societății civile”.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Dacă la etapa aceasta de dezvoltare a societății procurorul general se ocupa de dosare, nu de toate dosarele, dar de cele mai de rezonanță și livra ceva, și nu venea să-mi spună că „dle, eu nu fac dosare politice”... Eu când aud argumentul acesta că procuratura nu mai face dosare politice, asta ca și cum ar zice cineva dintr-o instituție, nu vreau să dau acum o profesie ca să nu-i jignesc, „noi nu mai luăm mită”.

De parcă era în fișa de post cumva trecut cu un șrift micuț acolo undeva, știți, când procurăm ceva sau în contracte scris aproape invizibil: „noi nu mai luăm mită”. Ce realizare!”, a declarat Igor Grosu pentru Radio Europa Liberă.

Mai mult, întrebat despre criticile aduse de Vladislav Gribincea, de la CRJM, pe modificările la legea procuroturii, calificate drept „o idee proastă, ce creează precedente periculoase și pun procurorul general la cheremul politicienilor”, Grosu a lăsat să se înțeleagă faptul că unii experți ar trebui să se abțină de la comentarii.

„Haideți așa, când solicităm opinia unor exponenți ai societății civile, trebuie să ne mai uităm dacă există și acolo un conflict de interese, pentru că unii exponenți ai societății civile au fost implicați un anumit timp într-un proces de creație legislativă, au promovat niște lucruri și lor probabil acum când perspectiva aceea ideală care era atunci promovată, inclusiv susținută a dat faliment, pentru că vedem, cum am spus: le-am dat legi, le-am dat salariu, le-am dat pachet social, le-am reparat tot și nu livrează. Și atunci?”, a declarat Grosu.

Și președinta Maia Sandu consideră că legea este bună, iar criticile lansate de societatea civilă sunt nefondate. „Că se aruncă apa cu tot cu copil...care copil? Ce aruncă societatea civilă? Noi nu avem stat de drept ca să avem la ce atenta”, a declarat șefa statului.

Potrivit noii legi, activitatea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, va fi evaluată de o comisie specială, iar dacă va obține calificativul „nesatisfăcător”, acesta va fi demis.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub