CNA o acuză pe Nemerenco de „afirmații speculative și calomnioase”: Dovezile pe care le prezintă instituția

CNA o contrazice pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și o acuză de afirmații speculative și calomnioase. Reacție vine după ce ministra a spus că „CNA a cam frânat și nu s-a autosesizat” în privința cazurilor cu certificate de vaccinare false. Instituția a prezentat corespondența dintre CNA și Ministerul Sănătății.

Foto: colaj

Potrivit unui comunicat emis de CNA, până la recepționarea demersului Ministerului Sănătății, din 1 septembrie curent, instituția a formulat două solicitări către minister, prin care a cerut prezentarea listelor persoanelor imunizate. Răspunsul, venit de la Ministerul Sănătății, a fost de fapt refuzul de a ne furniza datele solicitate, invocandu-se protecția datelor cu caracter personal.

„Abia la începutul acestei luni, ministrul actual a remis în adresa CNA listele persoanelor vaccinate, care urmează a fi analizate în cadrul investigațiilor pornite de CNA acum câteva luni.

Prin urmare, afirmațiile precum că CNA ar da dovadă de inacțiune în investigarea schemelor de corupție privind eliberarea certificatelor de vaccinare false sunt speculative și calomnioase.

Vom ține la curent opinia publică cu avansarea investigațiilor în acest caz”, spun reprezentanții CNA.


Mii de certificate de vaccinare false au fost eliberate de medicii din Moldova. La început, prețurile pentru un astfel de act, fără a primi vreun vaccin, erau mai mici, iar cu timpul suma a crescut. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, anunță că în raioane „businessul” deja a fost pus pe roate. 

Inspectoratul General al Poliției a anunțat că au fost intentate deja primele 5 cauze penale cu privire la certificatele care conțin semne vădite de falsificare. În aceste cauze sunt vizate atât persoane juridice, cât și persoane fizice care eliberau buletine false negative de analiză a probei biologice, ori transportau peste hotare persoane despre care se cunoștea că dețin certificate false la Covid-19.


Pub