Curtea Constituțională „nu vede motive de suspendare a acțiunii unor prevederi din Legea Procuraturii”: Președinta ad-interim a respins cererea lui Stoianoglo

Curtea Constituțională a respins cererea procurorului General, Alexandr Stoianoglo, de suspendare a acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Președinta ad-interim „a conchis că nu sunt motive pentru a dispune suspendarea acțiunii dispozițiilor legale contestate”.

Foto: UNIMEDIA

„1. Se respinge cererea de suspendare a acțiunii articolelor 17 alineatele (14), (15) și (16), 18 alin. (4), 271, 311, 521, 551, 58 alineatele (7) și (8), 69 alineatele (1) și (2) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, în redactarea Legii nr. 102 din 24 august 2021.

2. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în hotărârea președintei ad-interim Liuba Șova.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat vineri cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității operate de Parlament „având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”. Într-un comunicat de presă, emis de PG, se menționează că modificările vizează „procedurile de tragere la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor Procurorului General, precum și modificarea esențială a componenței și activității CSP”.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub