Principală  —  IMPORTANTE   —   SIS a creat o subdiviziune…

SIS a creat o subdiviziune cu atribuții în domeniul verificării de integritate

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a emis luni, 6 septembrie, un comunicat prin care anunță că în cadrul instituției a fost creată o subdiviziune cu atribuții în domeniul verificării de integritate, care este parte integrantă a subunității SIS responsabile de apărarea ordinii constituționale.

Anterior, sursele ZdG ne-au comunicat că Eugeniu Rurac, fostul procuror anticorupție, care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, printre care și dosarul „Metalferos” și care în 2020 și-a dat demisia din organele procuraturii, a fost numit în funcția de șef al secției Apărarea regimului constituțional din cadrul Serviciului de Informație și Securitate (SIS). Detalii aici.

SIS a inițiat un proces de redimensionare a forțelor și mijloacelor instituției având ca punct de reper practica altor servicii de intelligence din spațiul UE, care au prezentat rezultate meritorii în lupta împotriva fenomenului „corupției mari”.

Astfel, prin Ordinul directorului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, luni, 6 septembrie, a fost creată o subdiviziune cu atribuții în domeniul verificării de integritate ce este parte integrantă a subunității SIS responsabile de apărarea ordinii constituționale. Reconfigurarea forțelor și mijloacelor instituției are ca scop eficientizarea realizării obiectivelor Serviciului prin valorificarea și generalizarea bunelor practici internaționale în domeniu.

La 3 septembrie curent, ZdG a scris că Eugeniu Rurac, fostul procuror anticorupție, care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, printre care și dosarul „Metalferos” și care în 2020 și-a dat demisia din organele procuraturii, activează în cadrul Serviciului de Informație și Securitate (SIS).

Atunci, sursele ZdG ne-au comunicat că Rurac a fost numit în funcția de șef al secției Apărarea regimului constituțional din cadrul Serviciului de Informație și Securitate (SIS).

Solicitată de Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a (SIS) confirmă că Eugeniu Rurac deține o funcție în cadrul SIS, însă „nu poate să ne spună ce funcție deține ex-procurorul în cadrul SIS întrucât această informație este secret de stat”.


În luna mai curent, director Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a înaintat un demers către Președinție pentru numirea în funcția de șef-adjunct al SIS a fostului procuror anticorupție, Eugen Rurac. Despre asta ne-au comunicat atunci sursele ZdG, care au menționat că demersul a ajuns la Președinției la 12 mai curent.

Solicitați de către Ziarul de Gardă reprezentanții Serviciului de Informație și Securitate (SIS) ne-au comunicat atunci că „nici nu confirmă și nici nu infirmă” acest fapt, fără să ne mai ofere alte detalii pe acest subiect. Și reprezentanții Președinției au declarat pentru Ziarul de Gardă același lucru, că „nici nu confirmă și nici nu infirmă” că documentul a fost transmis instituției prezedințiale.

La 23 ianuarie 2020, Eugeniu Rurac, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, a pleacat din sistem. Acesta a demisionat din funcție, însă a evitat să precizeze motivele.

În februarie 2020, procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că Serghei Catană, nașul de cununie al ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, l-ar fi intimidat pe procurorul Eugeniu Rurac, care a instrumentat dosarul privind „Metalferos”, în cadrul căreia Catană deține funcția de director financiar.

Rurac a ajuns în atenția opiniei publice în ultimii ani, când a instrumentat mai multe dosare de rezonanță: dosarul lui Ion Druță, care deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) sau dosarul „Metalferos”, în care erau stabilite prejudicii de peste 200 de milioane de lei.

Tot Rurac a fost cel care a renunțat, într-un final, la învinuirea adusă actualei judecătoare la Curtea Constituțională, Domnica Manole, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Eugeniu Rurac a gestionat și dosarul penal pe numele fostului deputat, Chiril Lucinschi, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare.

Eugeniu Rurac a plecat din sistem invocând motive personale. Totuși, unele surse au declarat atunci că ar fi fost amenințat de către conducerea „Metalferos”.

Citește și:

Un procuror care a instrumentat în ultimele luni mai multe dosare de rezonanță, pleacă din sistem

Dosarul „Metalferos”: Nașul lui Dodon l-ar fi intimidat pe procurorul Rurac, care și-a dat demisia

Directorul SIS a înaintat un demers către Președinție pentru numirea în funcția de șef-adjunct al SIS a unui fost procuror anticorupție, care a gestionat mai multe dosare de rezonanță, printre care dosarul „Metalferos”