13:45:13 19.04.2024
Stiri

VIDEO // „Supliment de solidaritate”. Cine va beneficia de PENSII de 2 000 de lei, începând cu 1 octombrie curent: „Este vorba despre cea mai mare creștere de pensii din istoria R. Moldova”

Actualitate 06.09.2021 14:08 Vizualizări2565 Autor: Ziarul National
VIDEO // „Supliment de solidaritate”. Cine va beneficia de PENSII de 2 000 de lei, începând cu 1 octombrie curent: „Este vorba despre cea mai mare creștere de pensii din istoria R. Moldova”


Un număr de 427 de mii de persoane din R. Moldova va beneficia de pensii și alocații majorate în medie cu circa 400 de lei pe lună, de la 1 octombrie 2021.

Guvernul anunță că pensia minimă va fi majorată, începând cu 1 octombrie curent, de la 1 188 de lei, cât este în prezent, la 2 000 de lei pe lună.

Costul acestei inițiative este de 512 milioane de lei în anul 2021 și de 2,1 miliarde de lei pentru anul 2022, bani alocați din bugetul de stat.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing, că Guvernul a definitivat proiectul ce vizează majorarea pensiei minime în R. Moldova până la 2 000 de lei, de altfel o promisiune electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate, document ce urmează să fie aprobat chiar în această săptămână de către Cabinetul de miniștri și deputați.

„Este vorba despre cea mai mare creștere de pensii din istoria R. Moldova. Toți cei cu stagiu complet vor primi, de la 1 octombrie, pensii de cel puțin 2 000 de lei. Este vorba despre 183 de mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau mai puțin de 2 000 de lei pe lună. Acum ei vor primi pensie de 2 000 de lei pe lună. Creșterea medie pentru aceste persoane reprezintă 366 de lei pe lună”, a explicat Gavrilița.

Potrivit premierului, creșterea pensiilor va avea loc și în cazul persoanelor care au stagiu incomplet de muncă.

„Și ei vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiei, în medie cu 398 de lei pe lună”, a adăugat prim-ministrul.

Majorările anunțate de Guvern se suprapun indexării, de la 1 octombrie, a pensiilor cu 3,86% pentru toate categoriile de pensionari. Totodată, peste 84 de mii de beneficiari de alocații sociale vor beneficia de majorări ale acestor prestații în medie cu 450 de lei lunar.

„Creșterea pensiei minime până la 2 000 de lei este aplicată prin mecanismul suplimentului de solidaritate, care va fi acordat tuturor pensionarilor ce au pensia calculată sub pensia minimă, în raport cu stagiul de cotizare. Pentru pensionarii cu stagiul complet de cotizare, pensia minimă va fi de 2 000 de lei, iar pentru pensionarii cu stagiul incomplet de cotizare, pensia minimă va fi în raport cu stagiul de cotizare realizat. De exemplu, dacă o persoană are stagiul de cotizare realizat de 90% în raport cu cel complet, va primi, respectiv, 90% din pensia minimă de 2 000 de lei pe lună”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari.

Diferența dintre pensia minimă calculată a unei persoane și pensia minimă va plătită din bugetul de stat sub forma unui „supliment de solidaritate”.

Potrivit ministrului Spătari, în prezent 70% dintre pensionarii din R. Moldova primesc pe lună mai puțin decât minimumul de existență stabilit de Biroul Național de Statistică, iar aceste majorări vin să restabilească o echitate la acest capitol.

Președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și-a exprimat speranța că acest proiect de majorare a pensiei minime va fi votat de „100 de deputați”, fiindcă situația pensionarilor și a persoanelor cu dizabilități din R. Moldova este „dezastruoasă”.

La finalul conferinței de presă, premierul Natalia Gavrilița a declarat că banii pentru majorarea pensiilor vor fi luați din bugetul de stat, adică din resursele interne care vor fi cheltuite în funcție de prioritățile stabilite de către actuala guvernare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md