02:00:15 25.04.2024
Stiri

DOC // Curtea Constituțională a RESPINS solicitarea lui Stoianoglo privind suspendarea legii care poate provoca DEMITEREA sa

Actualitate 06.09.2021 16:47 Vizualizări2198 Autor: Ziarul National
DOC // Curtea Constituțională a RESPINS solicitarea lui Stoianoglo privind suspendarea legii care poate provoca DEMITEREA sa


Judecătorii Curții Constituționale au respins astăzi solicitarea depusă de procurorul general, Alexandr Stoinoglo, prin care acesta a cerut suspendarea modificărilor operate de majoritatea parlamentară la Legea Procuraturii. Astfel, modificările respective, care prevăd inclusiv modalitatea de revocare a procurorului general, vor rămâne în vigoare până la examinarea în fond a cauzei.

„Analizând cererea de suspendare, președintele ad-interim observă că prevederile contestate se referă, între altele, la componența Consiliului Superior al Procurorilor, introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și la posibilitatea eliberării din funcție a acestuia în cazul obținerii unui calificativ nesatisfăcător. Prevederile contestate au modificat și unele aspecte referitoare la răspunderea disciplinară a procurorului general și la încetarea mandatelor adjuncților Procurorului General.

Președintele ad-interim reține că, deși autorul sesizării a invocat existența unor riscuri de natură să afecteze unele valori constituționale, în realitate, în cererea de suspendare nu există o argumentare suficientă a eventualelor prejudicii și consecințe negative iminente pentru independența Procuraturii Generale, a procurorului general și a CSP. Autorul cererii de suspendare trebuie să demonstreze intensitatea şi posibilele prejudicii şi consecințe negative iminente şi ireparabile ale riscului invocat.

Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate în mod convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat. Așadar, președintele ad-interim conchide că nu sunt motive pentru a dispune suspendarea acțiunii dispozițiilor legale contestate”, se arată în decizia semnată de președintele ad-interim al Înaltei Curți, Liuba Șova.

Amintim că președintele Maia Sandu a promulgat săptămâna trecută modificările la Legea Procuraturii, votate pe 24 august de către actuala majoritate parlamentară, care instituie un mecanism de evaluare a procurorului general și, în caz de nereușită, posibilitatea de a-l demite din funcție.

După ce decretul președintelui a fost publicat în „Monitorul Oficial”, procurorul general a solicitat Curții Constituționale suspendarea legii.

„Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic. Prin sesizarea depusă, procurorul general solicită Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări”, argumenta PG demersul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md