Linkuri accesibilitate

Talibanii se laudă cu victoria totală, dar situația în Valea Panjshir e incertă


Talibani la intrarea în Valea Panjshir, 4 septembrie 2021
Talibani la intrarea în Valea Panjshir, 4 septembrie 2021

Talibanii susțin că au preluat controlul complet asupra provinciei Panjshir - ultima zonă din Afganistan fiind deținută de forțele de rezistență, care au respins acuzația.

Nu a fost posibil imediat obținerea unei confirmări independente pe 6 septembrie a evenimentelor din Panjshir, unde gruparea militantă islamistă a întrerupt liniile de telefonie, internet și electricitate.

Talibanii au preluat controlul asupra majorității Afganistanului în urmă cu trei săptămâni, preluând puterea la Kabul pe 15 august, după prăbușirea guvernului susținut de Vest.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că au avut loc lupte grele în Valea Panjshir, situată la aproximativ 100 de kilometri nord-est de capitală, Frontul Național de Rezistență din Afganistan (NRFA) rezistând conducerii talibanilor.

Cu toate acestea, el a spus că nu au existat victime civile și militanții merg înainte cu planurile de a anunța un guvern „în curând”.

„Cu această victorie, țara noastră este complet scoasă din mlaștina războiului",a spus Mujahid.

Purtătorul de cuvânt al NRFA, Maisam Nazari, a respins acuzația, spunând RFE / RL că luptele continuă în Panjshir, o vale de munte accidentată, cu până la 200.000 de oameni.

Membri ai Frontului Național de Rezistență, în misiune de cercetare în Valea Panjshir, Afganistan
Membri ai Frontului Național de Rezistență, în misiune de cercetare în Valea Panjshir, Afganistan

Un tweet din contul Twitter al grupului a mai spus că forțele NRF erau „prezente în toate pozițiile strategice din vale pentru a continua lupta”.

„Asigurăm [poporul] din Afganistan că lupta împotriva talibanilor și a partenerilor lor va continua până când justiția și libertatea vor prevala”.

Imagini de pe rețelele de socializare au arătat membrii talibani care stau în fața complexului guvernatorului provincial Panjshir din Bazarak.

La 5 septembrie, șeful NRFA, Ahmad Masud, a spus că sprijină un plan prezentat de erudiții religioși pentru o soluționare negociată pentru a pune capăt luptelor din Valea Panjshir și a solicitat talibanilor să pună capăt operațiunilor sale militare acolo.

Talibanii nu au avut nicio reacție.

Pe 5 septembrie, NRFA a confirmat, de asemenea, că doi dintre liderii săi proeminenți au fost uciși în luptele împotriva talibanilor.

Potrivit acestuia, purtătorul de cuvânt Fahim Dashti, un jurnalist proeminent care fusese una dintre principalele surse de actualizări din zonă, și un comandant, generalul Abdul Wudod Zara, au fost uciși.

NRFA include grupuri de opoziție, miliții locale și rămășițe ale forțelor de securitate afgane.

Panjshir a rezistat împotriva ocupației sovietice, precum și a perioadei de guvernare a talibanilor, între 1996 și 2001.

Vecinul Iran, la 6 septembrie, a declarat că a condamnat „cu tărie” ofensiva militară a talibanilor împotriva luptătorilor din Valea Panjshir.

„Știrile care vin de la Panjshir sunt cu adevărat îngrijorătoare. Asaltul este condamnat cu tărie", a declarat reporterilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh.

Multe dintre națiunile de top din lume așteaptă să vadă cine va fi în guvern și dacă acțiunile următoarei administrații vor fi în concordanță cu promisiunile grupului de a fi mai moderate decât în timpul guvernării sale brutale de acum 20 de ani, când a pus în aplicare o formă radicală de Legea islamică.

Mujahid a spus că noul guvern ar putea fi doar o administrație interimară cu posibile schimbări în viitor.

Grupul militant a declarat o amnistie pentru toți afganii care au lucrat cu forțe străine în timpul războiului care l-a demis de la putere și a declarat că este în discuții cu „toate fracțiunile” pentru a ajunge la un acord cu privire la un viitor guvern.

Dar multe rapoarte au afirmat că execuțiile sumare și căutările din casă în casă pentru cei care au lucrat cu grupuri internaționale sau cu guvernul anterior au loc în toată țara.

Femeile, ale căror libertăți au fost reduse brusc în conformitate cu regula talibanilor din 1996-2001, este puțin probabil să fie numite în funcții guvernamentale de vârf, dar li se va permite să participe la universitate atâta timp cât clasele sunt segregate în funcție de sex sau cel puțin împărțite de o cortină, Autoritatea educațională a talibanilor a declarat într-un document emis pe 5 septembrie.

Studențele trebuie să poarte, de asemenea, un niqab - un voal islamic care acoperă fața - și abaya - un halat larg și acoperitor - spre deosebire de burca și mai conservatoare care acoperă întregul corp, care era obligatorie în conformitate cu regimul taliban anterior.

Legitimitatea noii administrații în ochii donatorilor și investitorilor internaționali va fi crucială pentru economie, care este în dezordine, pe măsură ce țara luptă împotriva secetei și a ravagiilor unui conflict care a luat viața a aproximativ 240.000 de afgani.

Șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, vizitează Kabul pentru discuții cu liderii talibani.

Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, „a reiterat angajamentul comunității umanitare de a oferi asistență umanitară imparțială și independentă și protecție pentru milioane de oameni care au nevoie”,potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

El a „subliniat, de asemenea, rolul critic al femeilor în acordarea ajutorului și a invitat toate părțile să le asigure drepturile, siguranța și bunăstarea.”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG