Reacţia Procuraturii Generale la criticile aduse de Consiliul Suprem de Securitate. Stoianoglo solicită explicaţii de la preşedinta Maia Sandu

Anticoruptie.md
06/09/2021

Procuratura Generală a solicitat de la preşedinta Maia Sandu să ofere explicaţii la decizia Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 10 august 2021 privind activitatea nesatisfăcătoare a procurorilor în investigarea dosarelor mari de corupţie. 

„Procuratura Generală întreabă care sunt numeroasele cauze penale avute în vedere, care anume autorități abilitate au inacționat, în care spețe și care sunt cazurile de imixtiune a unor interese externe în activitatea acestora, iar în cazul în care astfel de materiale nu există, Procuratura roagă, respectuos, să fie informată pe ce s-a întemeiat Decizia CSS. Informațiile solicitate sunt importante pentru Procuratură, deoarece, în cadrul ședinței CSS din 10 august 2021, Procurorul general-interimar a fost unicul raportor care a prezentat o informație generalizată la subiect, urmată de o serie de întrebări, afirmații, declarații cu substrat politic și critici nefondate aduse Procuraturii de către unii membri ai CSS pe câteva cauze penale concrete”, scrie în comunicatul PG. 

Procuratura mai roagă șefa statului să fie informată și despre legile care ar obliga ca un procuror, inclusiv procurorul general, să raporteze măsurile întreprinse și rezultatele obținute în cadrul unei anchete penale concrete și să facă constatări privind eficiența sau ineficiența unei investigații.

„Concomitent, reieșind din recomandările CSS înaintate Procuraturii, instituția roagă Președintele CSS să precizeze ce se are în vedere prin examinarea punctuală a cazurilor de rezonanță la ședința CSS, conform căror proceduri legale, care ar fi volumul de informații așteptat și admisibil legal de a fi prezentat, care sunt cazurile punctuale de rezonanță pe care intenționează CSS să le examineze la următoarea ședință și care norme legale îi atribuie CSS aceste competențe”, mai scrie în comunicatul Procuraturii. 

Amintim că, la şedidinţa CSS din 10 august, Maia Sandu a criticat inactivitatea procurorilor din Republica Moldova pe dosare mari de corupție și a precizat că există suspiciuni rezonabile chiar că unii dintre ei ar lucra cu grupări de crimă organizată în spatele cărora se află oligarhi și oameni de afaceri influenți din Republica Moldova. „Vedem lipsa de progrese din partea organelor statului pentru readucerea lor și tragerea la răspundere. Procuratura este în concediu și la propriu, și la figurat”, a declarat Maia Sandu.

„Așa cum cunosc cetățenii, avem mai multe situații când personaje responsabile de abuzuri majore, implicate în ilegalități au părăsit Republica Moldova, sunt în căutare internațională și vedem lipsă de progrese din partea organelor statului, în special a Procuraturii pentru readucerea lor și tragerea la răspundere a acestor oameni”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a criticat activitatea PCCOCS care nu ar fi ridicat și calculatoarele din casa conspirativă din care oamenii din gruparea lui Veaceslav Platon coordinau acțiuni împotriva unor judecători și campania electorală împotriva PAS și a Maiei Sandu la alegeri parlamentare din 11 iulie. „Activitatea Procuraturii este anemică și există suspiciuni că unii procurori ar fi implicați în protejarea unor criminali”, a mai declarat Maia Sandu.

Ea a mai enumerat și o serie de persoane care au comis ilegalități în Republica Moldova și au reușit să fugă de organele statului, Maia Sandu s-a referit la Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon.

Decizia Consiliului Suprem de Securitate  din 10 august 2021 poate fi accesată aici. 

Anticoruptie.md
06/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii