VIDEO// Guvernul Gavrliță mărește pensiile și alocațiile sociale. Toate detalii despre noile măriri de pensii și reformele în acest domeniu

Madalin Necsutu
06/09/2021

Șefa guvernului, Natalia Gavriliță, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că pensiile vor fi majorate de la 1 octombrie în Republica Moldova și că peste 183.000 de pensionari care au stagiul complet de cotizare vor primi un minim de 2.000 de lei, iar cei care au un stagiu complet de cotizare vor primi un adaos de 398 de lei la pensie.

„Conform proiectului pe care l-am pregătit, toți cei cu stagiu de muncă complet de la 1 octombrie vor primi pensie de cel puțin 2.000 de lei. Este vorba despre 183.000 de pensionari cu stagiu complet de cotizare care primeau mai puțin de 2.000 lei lunar. Pensia pentru acești oameni care vor beneficia de creșterea pensiei minime reprezintă în medie 366 de lei. De asemenea, această creștere, care de altfel este cea mai mare din istoria țării, va afecta pozitiv și cei cu stagiu incomplet de cotizare. Și ei vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiei, în medie de 398 lei”, a declarat Gavriliță în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul a mai spus că banii pentru aceste măriri vor proveni exclusiv din bugetul de stat și nu din împrumuturi externe, iar acestea au fost agreate și de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Ea a mai spus că aceste creșteri de pensii vin în același timp cu indexarea pensiilor și toate pensiile vor fi indexate de la 1 octombrie cu 3,86%.

„Afară de acestea, vor crește li plățile sociale pentru cei care primesc alocații sociale care sunt corelate cu pensia minimă. Astfel, 84.000 de beneficiari de alocații sociale vor beneficia de o creștere a alocației în medie cu 450 de lei.

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că beneficiarii acestor măriri vor fi persoanele cele mai vulnerabile, iar aceste măriri de pensii au la baza principiul echității și se bazează pe „mecanismul de solidaritate” pentru toți pensionarii care primesc pensia sub pensia minimă din în raport cu stagiul lor de cotizare.

Pentru măririle de pensii în lunile rămase din acest an, Guvernul va aloca 512 de milione de lei, iar pentru anul viitor se vor aloca 2,1 miliarde de lei „Finanțarea acestor măriri va fi din bugetul de stat”, a declarat Spătari.

Nu în ultimul rând, prezent și el la conferința de presă, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, familie și sănătate din Parlament, Dan Perciun, a spus că Republica Moldova este astăzi în pragul celei mai mari și importante reforme în domeniul pensiilor din ultimii ani.

„Sunt 427.000 de oameni care vor beneficia de pensii și alocații începând cu 1 octombrie 2021 și acesta este un rezultat important care va contribui la bunăstarea cetățenilor noștri. Am început cu această măsură, deoarece reducerea sărăciei este o proritate și a fost întotdeauna pentru PAS, iar din păcate în țara noastră cei mai săraci sunt de regulă persoanele în etate și cele cu dizabilități. Iar majorarea pensiei minime va aduce creșteri semnificative pentru foarte mulți oameni din aceste categorie, circa 400 de lei în medie”, a menționat deputatul Dan Perciun.

 

Madalin Necsutu
06/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii