marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Olga Marciuc, agricultoare: Fermierii au nevoie de suport la timpul potrivit pentru a...

VIDEO. Olga Marciuc, agricultoare: Fermierii au nevoie de suport la timpul potrivit pentru a se dezvolta

Recomandate

Producătorii autohtoni sunt cei care dau gust, culoare și valoare locului. O confirmă și familia Marciuc din raionul Soroca, care produce o varietate mare de fructe, pomușoare și cereale pe o suprafață de peste o mie de hectare.

Au început cu doar 5 hectare, pe parcurs însă, regăsindu-se în tot ceea ce înseamnă agricultură, au reușit să majoreze esențial suprafețele și varietate de culturi cultivate.

„Activând în acest sector, am înțeles că este ceva ce ni se potrivește și ce am dori să dezvoltăm în continuare. Astfel, încetul cu încetul, dar fără pauze, am investit pentru a dezvolta o afacere cu mai multe oportunități. Pe 57 de hectare am plantat livezi: producem mere, prune, cireșe, caise, vișine și mure, restul suprafeței am dedicat-o culturilor de câmp”, povestește Olga Marciuc.

Provocările întâlnite în fiecare sezon îi fac mai puternici. Totuși, deseori este nevoie de suport pentru a continua activitatea, mai ales că agricultura este unul dintre cele mai imprevizibile sectoare, din mai multe puncte de vedere.

„Chiar dacă treci de grindină, ploi puternice sau secetă și reușești să produci fructe sau cereale de calitate, deseori, lipsa pieței de desfacere cu prețuri bune ne dă planurile peste cap. Așa s-a întâmplat și sezonul precedent, când am fost nevoiți să depozităm o perioadă mai îndelungată recolta de mere în lipsa clienților.

Spre regret, de cealaltă parte se află lucrările care nu pot fi amânate, inclusiv tratamentele în livezi pentru care trebuie să achiziționăm diferite produse pentru protecția plantelor. În acel moment, am fost nevoiți să apelăm la creditare și experiența s-a dovedit a fi una reușită, ce te face să privești cu mai multă încredere în viitor și nu mai consideri necesitatea de a accesa un credit drept ceva anevoios”.

Am apelat la organizația de creditare nebancară Mikro Kapital, care finanțează rapid agricultorii  și afacerile mici și mijlocii, iar aprobarea dosarului a durat mai puțin de o zi.

„Pentru noi este foarte important să avem suportul necesar la timpul potrivit. Este cunoscut faptul că în agricultură lucrurile se petrec fără a ține de cont zilele de odihnă sau anumite reguli ce trebuie respectate. De aceea, ne bucurăm mult că am găsit în compania Mikro Kapital un partener de încredere. Am avut 2 experiențe de accesare a creditelor prin intermediul Mikro Kapital, ambele reușite, astfel că vom alege în continuare, dacă va fi necesar, anume această companie”.

Planurile pentru viitor sunt limitate de posibilitățile de comercializare a recoltei de fructe. Cu toate acestea, familia Marciuc este optimistă și speră că va identifica soluții, astfel încât efortul depus pe parcursul anilor să se răscumpere.

„Înțelegem foarte bine că piața are regulile sale, iar noi trebuie să ne adaptăm acestora. De aceea, ținând cont de faptul că avem mai mulți ani de când activăm în acest sector, încercăm să privim altfel lucrurile și sperăm că vom trece ușor peste impedimentele apărute ce țin de comercializarea recoltelor”, a conchis Olga Marciuc.

Pentru mai multe detalii despre oportunitățile de finanțare oferite de Mikro Kapital, accesați acest link

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale