(video) Reacția Primăriei, după acuzațiile Alei Nemerenco că în transportul public din Chișinău nu ar exista suficientă informație despre Covid

Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție, după ce Ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat în troleibuzurile din capitală călătorii nu sunt informați despre purtarea obligatorie a măștii sau importanța vaccinării. Astfel, într-un comunicat emis de către primărie se menționează că „în transportul public unde este sistem audio funcțional sunt difuzate spoturile cu informarea cetățenilor despre restricțiile impuse și respectarea măsurilor anti-Covid”.


Foto:
„În toate autobuzele la fel sunt difuzate spoturile, cu excepția celor noi unde urmează să fie conectate. Video-urile sunt de astăzi. Cu respect pentru cetățeni! Amintim că de la începutul pandemiei, Primăria Chișinău a realizat zeci de campanii de informare pentru ca cetățenii să respecte măsurile anti-Covid:
1. Zeci de spoturi video cu diverse mesaje realizate împreună cu actori, medici, profesori, angajați ai diverselor instituții municipale.
2. Spoturile erau difuzate în transportul public, magazine, centre comerciale dar și in mass-media care sau alăturat campaniei.
3. Spoturi video și audio pentru transportul public.
Acestea fiind redactate periodic.
4. Bannere amplasate la terenuri de joacă.
5. Pliante informative amplasate în stațiile de așteptare și transportul public.
6. Fluturași repartizați pe stradă in instituțiile educaționale, dar și medicale.
7. Prin intermediul telefoniei fixe la fel erau transmise mesaje de informare
8. A fost creat site-ul separat stopcoronavirus.md unde era actualizată informația la zi, dar și cu sfaturi utile.
9. Campania amplă de informare “Împreună impotriva Covid”, parte a proiectului trilateral Mannheim – Chișinău – Cernăuți.
10. Campanii de informare a angajatilor din sistemul educational despre importanta imunizării
11. Campanii de sensibilizare a tinerilor cu implicarea și participarea voluntarilor noștri de le Centrul Municipal de Tineret.
Dar și multe acțiuni și activități realizate de către Primăria Chișinău anume pentru informarea cetățenilor. Precizez că toate acțiunile au fost întreprinse și cu privirea la importanța vaccinării”, menționează Primăria municipiului Chișinău. 



Ala Nemerenco aruncă pietre în grădina lui Ion Ceban. După o călătorie cu troleibuzul prin Chișinău, ministra Sănătății susține că în plină pandemie „lucrurile nu stau totdeauna atât de rău cum par când e vorba de oameni”, ci „lucrurile stau mult mai rău decât se poate, când e vorba de responsabili sau funcționari.”. Aceasta a menționat că, 1,5 ani de pandemie, în transportul public din capitală călătorii nu sunt informați despre purtarea obligatorie a măștii, despre impactul măștii asupra reducerii transmiterii infecției sau importanța vaccinării.

Războiul dintre Ala Nemerenco și Ion Ceban a început odată cu adoptarea deciziei CNESP care obligă profesorii nevaccinați să facă teste din bani proprii. Primarul capitalei a declarat că este „amenințat cu CNA și pedepse” după ce a venit cu anunțul că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului. „Am transmit unui deputat în privat, care mi-a scris mai multe lucruri, să le spună colegilor să înceteze să îmi dea mesaje de acest gen”, a spus Ceban.

Totodată, Primarul capitalei, Ion Ceban, a criticat dur autoritățile centrale, după organizarea evenimentelor în PMAN, cu ocazia Zilei Independenței. Acesta spune că a fost invitat, dar nu a mers. „Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost de ordinului teatrului absurdului. Nunta lui Chicu înmulțit la o sută”.

După anunțul menționat anterior, dar și după ce a criticat dur evenimentele organizate ieri în PMAN, de Ziua Independenței, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a venit cu o reacție. Aceasta a spus că deciziile Comisiei nu pot fi anulate de nicio primărie și nici să le declare nule și a reiterat poziția anterioară precum că „solicitarea testului la Covid-19 a personalului nevaccinat este dictată de intenția de a menține activitatea educațională cu prezență fizică atât cât situația epidemiologică o permite”.

De asemenea, și șefa statului Maia Sandu a declarat că primarul capitalei nu poate anula o decizie adoptată de Comisia Națională pentru Situații Excepționale. Astfel, Hotărârea autorităților Chișinăului prin care profesorii nevaccinați au fost scutiți de a face teste la Covid-19 din propriul buzunar „nu are vreo valoare”, consideră Maia Sandu.

Mai mult, Ceban a acuzat guvernanții de incompetență și că pun în pericol sistemul educațional, după care a anunțat că va aloca din banii locali 3 milioane de lei pentru a asigura cadrele discatite cu testare gratuită la Covid-19 și pentru a nu permite blocarea procesului de învățământ.

Comisia extraordinară de sănătate publică (CESP) a municipiului Chișinău a instituit Alerta Cod roșu în capitală, în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu Covid-19, pe teritoriul municipiului. Primăria mun. Chișinău va aloca, din bugetul municipal, 3 milioane de lei din cheltuieli aprobate pentru combaterea și prevenirea virusului Covid-19, pentru procurarea testelor de diagnostic pentru detectarea virusului, care urmează a fi aplicate gratuit cadrelor didactice și personalului auxiliar nevaccinat din instituțiile municipale publice de învățământ preuniversitar.


Pub