00:05:00 26.04.2024
Stiri

Premiu pentru cea mai groasă carte

Actualitate 05.09.2021 10:17 Vizualizări1967 Autor: Ziarul National
Premiu pentru cea mai groasă carte


Trustia, elegii politikoase

Ieri la noi s-au dat premii beletristice. Bradicardie Botoșeneanu, președintele societății grafofililor, s-a aflat la propriu și la figurat în fața unei probleme grele: cum să-l premieze pe Il Duce, Benito Amilcare Andreea, care a publicat la bătrânețe o carte voluminoasă despre frustrările sale politico-erotice în perioada de tranziție tulbure spre senectute.

Juriul nici măcar nu o menționase, o trecuse cu vederea ca pe un calup de maculatură și consiliul de administrație îi respinsese propunerea de a-i acorda un premiu oricât de minuscul. Iar psihiatrul-șef tot insista: să fie premiat și basta, e om de-al nostru, cu ochi albaștri, merită un premiu. „Voronin l-a decorat, iar voi îl boicotați?”

„Nu e simplu, - se lamentă Bradicardie, - dacă nici juriul și nici consiliul nu au găsit de cuviință... ce pot face eu, domnul meu?”.

„Dar nu ești cumva președinte?” - întrebă aluziv psihiatrul-șef, al cărui nume nu se pronunță, spunându-i-se pur și simplu „Șefu”. - Apropo, tu ai citit cartea?”.

„Eu nu sunt obligat să citesc, domnule, - se burzului Bradicardie. - Și nici nu e simplu, e cam groasă, e chiar cea mai groasă din acest an și chiar din ultimii ani... Am atâtea pe capul meu la sfârșit de mandat. De-ați ști câte cărți proprii am nimicit eu, adică pur și simplu nu le-am scris, de unde să iau timp pentru cărțoiul ăsta?”.

„Păi, iată argumentul necesar: premiaz-o pentru că e cea mai groasă și imposibil de citit!”.

„E o idee, își zise Bradicardie, închizând. - Și ca să fim political correct, să nu-i discriminăm pe cei cu cărți subțirele, îl voi premia și pe autorul celei mai subțire cărți!”. Dar când credea că rezolvase problema, secretarul general, Testimonia Stăniloae, îi atrase atenția că există o carte mai groasă decât a pretinsului Benito... Asta l-a scos definitiv din echilibru pe Bradicardie Botoșeneanu. El se îmbotoșă, trădându-și originea numelui. Din fericire, cartea respectivă nu era roman și Bradicardie se suci încă o dată: premiem cel mai gros și cel mai subțire roman!

Acum stau și mă gândesc ce va fi la anul. Vor prevala romanele groase sau subțiri, vor câștiga grafomanii sau grafofobii?

Al vostru heghemon, grafoman moderat, Ion Buraga



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md