/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Serviciul de închiriere a trotinetelor, la trei luni de la lansare. Afaceriștii spun că le merge bine

missing
05 septembrie 2021, ora 12:06

Din cauza ambuteiajelor din oraș, dar și a situației pandemice, trotinetele electrice sunt la mare căutare, în ultima vreme. Acum însă, alta este problema: nu oricine își poate permite să dea în jur de 20 de mii de lei pentru un astfel de mijloc de transport. Pentru a le face cât mai accesibile, dar și pentru că optează pentru mijloace de deplasare prietenoase cu mediul, trei tineri din capitală dau cu chirie trotinete electrice. La aproape trei luni de când și-au inițiat afacerea, cu 28 de trotinete, ei spun că le merge bine.

La începutul lunii iunie, Dan Casapciuc, care s-a aflat câțiva ani peste hotarele țării, împreună cu alți doi prieteni, a decis să pornească o afacere prietenoasă cu mediul – un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice. S-a inspirat din practicile europene, iar acum parcul său de trotinete numără 28 de unități. 

 Pe lângă faptul că te ajută să eviți ambuteiajele și disconfortul din transportul public, trotinetele electrice sunt și un mijloc de transport ecologic. Un alt avantaj este că, pentru a te deplasa cu trotineta, nu ai nevoie de permis de conducere, ci doar de puțină îndemânare și atenție în trafic

Cu puțin exercițiu, acestea pot deveni foarte utile, spun cei care au dat de gustul plimbării cu totineta. 

Afacerea cu trotinetele însă comportă și anumite riscuri. O problemă ar fi abandonarea acestora prin locuri greu accesibile, spune unul dintre proprietarii afacerii. Tânărul dă vina pe lipsa unei culturi a celor care folosesc trotinetele. 

Distrugerea trotinetelor este un alt risc, mai ales că este greu de identificat răufăcătorul. În capitală, acest tip de afacere a început să ia amploare, mai ales, vara aceasta. 

Pentru că trotinetele electrice sunt tot mai prezente pe străzile din oraș, exact acum un an, un deputat din fracțiunea PSRM a propus un proiect de lege, prin care să reglementeze folosirea lor. Printre altele, s-a propus ca viteza maximă admisă să fie de până la 50 km/h, limita de vârstă de 16 ani, pentru persoana care iese pe drumurile publice, dar și purtarea obligatorie a caștii și a echipamentului reflectorizant. 

Dacă nu există trasee speciale, trotinetele trebuie să fie conduse doar pe marginea dreaptă a drumului. Planurile includ, de asemenea, crearea unei infrastructuri funcționale pentru acest tip de sport, dar și dezvoltarea unui program național pentru a învăța elevii elementele de bază ale regulilor circulației rutiere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram