(video) Cele 100.000 de teste rapide antigen Covid-19, donate de România, au ajuns la Chișinău, în această noapte

Donația de 100.000 de teste rapide antigen Covid-19 din partea României, a ajuns, în această noapte, la Chișinău. La ceremonia oficială de înmânare a lotului, organizată la sediul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a participat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Foto: Facebook/ MSMPS

 Lotul de 100.000 de teste rapide de detectare a antigenului SARS CoV-2 este parte a misiunii de asistență internațională, oferită țării noastre de către România.

„Testarea la virusul SARS-CoV-2 are un rol cheie în lupta cu infecția Covid-19. Grație acestui ajutor generos oferit din partea României, vom putea depista rapid cazurile de Covid-19, astfel încât să prevenim cazurile grave și să limităm răspândirea infecției. Îmi exprim recunoștința și aduc mulțumiri părții române pentru solidaritatea manifestată în toată perioada pandemiei Covid-19. Fac apel la întreaga societate să dea dovadă de solidaritate, să se vaccineze, testeze, și să respecte măsurile de precauție, precum purtatul măștii de protecție. Doar prin eforturi comune putem reveni cât mai curând la viața normală, fără restricții”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul ceremoniei de transmitere a lotului de asistență umanitară.

„Donația de astăzi este un nou prilej de bucurie, pentru că iarăși asistăm la un gest de maximă generozitate și solidaritate pe care Guvernul României îl face pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, ea reprezintă onorarea unor promisiuni făcute de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia vizitei de lucru efectuate la Chișinău în luna iulie 2021. Acest gest capătă valențe profunde având în vedere că este făcut în apropierea unor date importante, care marchează aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre și 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. În același timp, vine să substanțieze caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova, fundamentate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie”, a menționat ambasadorul Daniel Ioniță.

„În același timp, donația României de teste rapide antigen Covid-19 vine să satisfacă o necesitate stringentă a cetățenilor Republicii Moldova, în condițiile în care asistăm la un nou val de creștere a infectărilor de Covid-19 atât în Republica Moldova, cât și în întreaga lume. Aceste evoluții negative vin să confirme încă o dată necesitatea vaccinării populației, pentru a se atinge un nivel ridicat de imunizare, care să ne permită să revenim la un regim normal de viață”, a subliniat ambasadorul.

Ambasada menționează că ajungerea donației la Chișinău a fost posibilă prin efortul logistic și financiar al IGSU România. Cele 100.000 de teste rapide antigen donate se adaugă celor 506.220 de doze de vaccin anticovid donate până acum de România tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de regiune, etnie, limbă vorbită sau afiliere politică, în cadrul sprijinului necondiționat pentru combaterea pandemiei de coronavirus.




Pub