Elevii din unele școli ar putea fi testați la Covid, cu teste donate de România. Nemerenco: „Discutăm această variantă pentru copii, mai degrabă decât pentru profesori”

O parte din lotul de 100 de mii de teste de detectare a antigenului SARS CoV-2, donate de România Republicii Moldova, ar putea fi folosite în școli, însă nu pentru testarea profesorilor și personalului auxiliar, ci pentru testarea copiilor. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul ceremoniei de înmânare a donației, care a abut loc în această noapte.

Foto: UNIMEDIA

„Dacă vom folosi aceste teste pentru școală, le vom folosi pentru copii, acolo unde, de exemplu, nu sunt respectate condițiile și infrastructura nu oferă posibilitatea copiilor să meargă fizic la școală. Noi discutăm această variantă, pentru ca să avem cât mai mulți copii cu prezența fizică la școală. Nu este exclus că vom precăuta această posibilitate, mai degrabă decât profesorii”, a declarat Ala Nemerenco.

Donația de 100.000 de teste rapide antigen Covid-19 din partea României, a ajuns, în această noapte, la Chișinău. Lotul este parte a misiunii de asistență internațională, oferită Republicii Moldova de către țara vecină.

Amintim că decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar a stârnit un val de nemulțumiri.

Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.

Ulterior, primarul a anunțat că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului. Iar în urma convocării CESP Chișinău, la 3 septembrie, s-a decis că Primăria va aloca 3 milioane de lei pentru testarea gratuită a profesorilor și personalului auxiliar nevaccinat din școlile municipale.

Pe de altă parte, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei emisiuni, că dacă profesorii nu vor să se vaccineze, „atunci să-și găsească altă ocupație”. Ulterior, aceasta și-a cerut scuze de la cadrele didactice.

Și Președinta Maia Sandu consideră „o decizie corectă” hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid din bani proprii, la fiecare 14 zile.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi, susține că prin decizia CNESP ce obligă profesorii nevaccinați să facă un test la Covid-19, din cont propriu,la fiecare 14 zile, s-ar pune la cale o schemă pentru scoaterea, din bugetul de stat, a unor sume mari de bani în folosul unor agenți economici. „Se creează percepția că această paradă de hotărâri absurde este promovată pentru a isteriza populația, pentru a provoca într-un final o presiune pe Guvern, în vederea impunerii unei afaceri masive cu statul - achiziția elementelor pentru testarea gratuită a populației”, a precizat acesta.


Pub