Ce se va întâmpla cu profesorii nevaccinați, care vor refuza să prezinte testul la Covid, la fiecare 14 zile: „Nu vor avea acces în școli”

Profesorii și angajații instituțiilor de învățământ nevaccinați nu vor avea acces în școli în cazul în care nu vor prezenta, la fiecare 14 zile, un test negativ la Covid. Totuși, aceștia nu vor fi dați afară din sistem, chiar dacă vor refuza și imunizarea, și testarea. Anunțul a fost făcut ministrul Educației, Anatolie Topală, în cadrul emisiunii „Punctul peazi”, de la TVR.md.

Foto: UNIMEDIA

„Până la 1 octombrie a fost stabilit un obiectiv de vaccinare de 95% printre profesori, iar până la atingerea acestui obiectiv, cadrele didactice și personalul angajat în instituțiile de învățământ care nu sunt vaccinate sau care nu au trecut prin boală sau care nu prezintă un test ce confirmă prezența anticorpilor la Covid vor fi nevoiți, din bani proprii, să facă teste, o dată la 14 zile, fie cu testul antigen, care e mai ieftin, fie cu testul PCR, care e mai scump, să facă prezența acestui test negativ la Covid, pentru a putea participa la procesul educațional”, a reiterat ministrul Educației.

„Această prevedere este făcută pentru a securiza și mai mult spațiul școlar, fiincă profesorul este unul, iar elevii sunt în sală mai mulți, elevii nu au acces la vaccin, deoarece se aplică doar pentru maturi. De aceea, noi trebuie să securizăm spațiul școlar, aceasta a fost ideea acestei prevederi. Persoana care se vaccinează în primul rând se protejează pe ea și în plus, este vorba și despre protecția dreptului copilului, care este în contact cu cadrul didactic. Se face pentru a putea desfășura procesul cu prezența fizică a elevilor cât mai mult timp. Trebuie să avem grijă să putem diminua creșterea numărului de infectări, fiindcă altfel o să punem presiune foarte mare pe sistemul medical”, a punctat Anatolie Topală.

În condițiile în care un test PCR costă circa 800 de lei, iar unul antigen 360-400 de lei, ministrul a fost întrebat cum și din ce surse vor putea cadrele didactice nevaccinate să-și facă teste de două ori pe lună. „Vaccinarea nu este obligatorie, dar pentru a avea în școală un mediu cât mai sigur, fiind prezenți copiii, noi trebuie să asigurăm acest lucru. Cred că acel cadru didactic, care merge la școală, se va gândi în primul rând și la acest aspect, la faptul cum securizăm acel spațiu școlar și dacă nu punem în pericol sănătatea și a colegilor și a copiilor. De aceea, acest efort trebuie făcut. Cadrele didactice au fost printre primele categorii de populație care au avut acces la vaccin, iar vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a lupta cu pandemia și de a reveni la viața normală”, a răspuns oficialul.

Totodată, ministrul Educației a subliniat că cei care refuză să se vaccineze nu vor fi demiși, însă nici nu vor avea acces în instituțiile de învățământ, dacă nu vor prezenta testul la Covid: „Nu va fi niciun profesor dat afară, doar că el va avea acces în instituție prezentând un test. Niciun director de școală nu va interveni cu astfel de acțiuni”.

Amintim că decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar a stârnit un val de nemulțumiri.

Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.

Ulterior, primarul a anunțat că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului. Iar în urma convocării CESP Chișinău, la 3 septembrie, s-a decis că Primăria va aloca 3 milioane de lei pentru testarea gratuită a profesorilor și personalului auxiliar nevaccinat din școlile municipale.

Pe de altă parte, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei emisiuni, că dacă profesorii nu vor să se vaccineze, „atunci să-și găsească altă ocupație”. Ulterior, aceasta și-a cerut scuze de la cadrele didactice.

Și Președinta Maia Sandu consideră „o decizie corectă” hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid din bani proprii, la fiecare 14 zile.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi, susține că prin decizia CNESP ce obligă profesorii nevaccinați să facă un test la Covid-19, din cont propriu,la fiecare 14 zile, s-ar pune la cale o schemă pentru scoaterea, din bugetul de stat, a unor sume mari de bani în folosul unor agenți economici. „Se creează percepția că această paradă de hotărâri absurde este promovată pentru a isteriza populația, pentru a provoca într-un final o presiune pe Guvern, în vederea impunerii unei afaceri masive cu statul - achiziția elementelor pentru testarea gratuită a populației”, a precizat acesta.

Astăzi, ministra Sănătății a anunțat că elevii din unele școli ar putea fi testați la Covid, cu teste donate de România. Acest lucru nu este prevăzut, însă, și pentru profesori și alți angajați din insituțiile de învățământ.


Pub