Principală  —  Video  —  Sinteza Săptămânii   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 4 septembrie 2021

Toamna a început destul de fierbinte, în special pentru profesori. Autoritățile din Sănătate au stabilit că cei din învățământ fie se vaccinează împotriva COVID-19, fie vor face teste din proprii bani, odată la 14 zile. Decizia a nemulțumit serios angajații din sistemul educațional, iar prim-ministra Natalia Gavrilița le-a recomandat profesorilor să își caute altă ocupație, dacă nu vor să se vaccineze. Ulterior, acesta a spus că regretă declarația făcută în cadrul unei emisiuni televizate și că profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele COVID-19.

Iar Ministerul Economiei analizează introducerea unor restricții suplimentare în sectorul HoReCa, în contextul pandemiei de COVID-19. Mai exact, se propune ca accesul în restaurante și baruri să fie permis în baza certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 sau a testului negativ la COVID-19.

O propunere salutabilă. Doar că noi ne confruntăm cu o problemă serioasă și anume falsificarea certificatelor de vaccinare. Ziarul de Gardă a reușit să facă rost de un certificat de vaccinare valid cu un ser care nu a fost administrat, contra sumei de 4.000 de lei, într-un sat din Șoldănești. 


Pentru că unii recurg la astfel de șmecherii sau nu se vaccinează, iar în consecință situația epidemiologică se înrăutățește, cetățenii Republicii Moldova riscă să fie limitați de a călători în unele state ale Uniunii Europene, o spune ministra Sănătății Ala Nemerenco. 

Zile fierbinți și pentru fugarii din țară. Biroul național Interpol de la Chișinău a cerut organizației internaționale să-i anunțe în căutare pe controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și pe liderul partidului PACE Gheorghe Cavcaliuc, ambii fugiți din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie. Ambii au fost surprinși în Londra. Ba mai mult, Cavcaliuc și-a deschis la 1 septembrie și o firmă în Marea Britanie, folosindu-se de pașaportul său românesc. 

Tot în această săptămână, noul șef al delegației Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova a ajuns la Chișinău, pentru a prelua oficial postul de ambasador al UE la Chișinău. Diplomatul leton și-a anunțat prezența în capitala Republicii Moldova prin intermediul unei fotografii de la Aeroportul Internațional Chișinău publicate pe rețele sociale.

„Aștept cu nerăbdare să colaborez cu oamenii și instituțiile din țară”, spune acesta. 

Iar Renato Usatîi a plecat oficial de la primăria municipiului Bălți. Acesta a organizat joi o conferință de presă unde a venit la raport în fața localnicilor. Decizia acestuia de a-și depune mandatul de primar vine după eșecul suferit la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. 

Să plece de la șefia partidului se gândește și liderul comuniștilor Vladimir Voronin. Schimbarea conducerii urmează să se ia la întrunirea Congresului. 

Începând cu 1 septembrie, Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numere transnistrene, lucru care a nemulțumit așa numiții șefi de la Tiraspol, dar și oficialii de la Moscova. 

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a venit chiar și cu o solicitate către autoritățile de la Chișinău ca să convoace în ședință grupurile de lucru comune pe problema transportului, în legătură cu decizia Kievului. Iar autoritățile de la Moscova califică decizia drept „un un pas revoltător și afectează interesele tuturor locuitorilor din regiune”. 

Iar procurorul general Alexandr Stoianoglo a trimis o nouă scrisoare președintei Maia Sandu, conducerii Parlamentului și Guvernului, în care propune un mecanism de conlucrare cu autoritățile publice centrale pentru combaterea corupției la nivel înalt. 

În timp ce Procuratura se ocupa de redactarea scrisorii, președinta Sandu a promulgat Legea Procuraturii, care se referă, în principal, la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia.

În continuare, Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, rămâne în arest în penitenciar, acesta fiind unul dintre figuranții dosarului fostei „Direcții 5 a MAI”.

Valeriu Cojocaru, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, împreună cu Dorin Damir, finul de cununie a lui Vladimir Plahotniuc, și Ion Cojocaru, un angajat al Poliției de Frontieră sunt vizați în cadrului unui dosar ce privește activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 a MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componente de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

Toți trei se află în arest preventiv, la penitenciarul 13 din Chișinău. Fostul ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, figurant și el în acest dosar a fost la 25 de august, din penitenciar și plasat în arest la domiciliu.

Că tot veni vorba de Plahotniuc. Ghenadie Sajin, fostul administrator al companiei Finpar Invest, firmă controlată de Plahotniuc, a fost eliberat din funcția de auditor intern principal în cadrul Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

Și directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Vadim Curmei și-a anunțat demisia, iar Sergiu Burduja a plecat de la șefia Serviciului Vamal. 

În același timp, Eugeniu Rurac, procuror care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, printre care și dosarul „Metalferos” și care în 2020 și-a prezentat demisia din organele procuraturii a fost angajat în cadrul Serviciului de Informație și Securitate.

Purtătoarea de cuvânt a SIS ne-a confirmat că Eugeniu Rurac deține o funcție în cadrul Serviciului, însă „nu poate să ne spună ce funcție deține ex-procurorul întrucât această informație este secret de stat”.

Iar Adriana Bețișor, fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție va compărea pe banca acuzaților pentru trei capete de acuzare și anume corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. 

Bețișor nu și-a recunoscut vina în acest dosar, calificând ancheta împotriva ei drept „făcătură” și o „răzbunare”. Ea mai spune că toate acțiunile sunt „încurajate și sprijinite” de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Conform anchetei, faptele infracționale incriminate acesteia ar fi fost comise în anul 2018, atunci când Adriana Bețișor, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 mii euro pentru ași retrage acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care Ruslan Doboș, fost director financiar adjunct al companiei Asito, fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani.

Iar președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind rechemarea din funcție a ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc, fost deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova.