fbpx

Profesorii care nu se vaccinează nu vor fi concediați. Precizările ministrului Educației despre testarea cadrelor didactice

Profesorii care refuză să se vaccineze contra COVID-19 nu vor rămâne fără serviciu, afirmă ministrul Educației, Sergiu Topală. Declarațiile au fost făcute în studioul TVR Moldova, oficialul guvernamental precizând că, totuși, testarea lor rămâne valabilă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministrul a explicat că angajații din sistemul educației vor avea acces în instituții până pe 1 octombrie prezentând un test negativ la COVID-19 în cazul în care nu sunt vaccinați. Acesta a menționat că până atunci Executivul și-a propus să fie imunizați circa 95% dintre profesori.

„Până la atingerea acestui obiectiv, cadrele didactice și personalul angajat în instituțiile de învățământ care nu sunt vaccinate sau care nu au trecut prin boală, sau care nu prezintă un test care confirmă prezența anticorpilor la Covid, vor fi nevoiți, din bani proprii, să facă teste o dată la 14 zile. Fie cu testul antigen, care e mai ieftin, fie cu testul PCR, care e mai scump, să facă prezența acestui test negativ la Covid pentru a putea participa la procesul educațional.

Această prevedere, e clar, că este făcută pentru a securiza şi mai mult spaţiul şcolar, fiindcă în spaţiul şcolar profesorul este unul, dar elevii sunt în sală mai mulţi. Elevii nu au acces la vaccin, fiindcă se aplică doar pentru maturi, de aceea noi trebuie să securizăm acel spaţiu şcolar. Asta a fost ideea acestei prevederi. (…) Noi suntem la un început de val, și ieri a fost numărul mai mare decât în zilele precedente, de aceea noi trebuie să avem grijă să putem diminua creşterea aceasta a numărului de infectări, fiindcă altfel o să punem presiune foarte mare pe sistemul medical şi iarăşi intrăm în problemele care mai greu se rezolvă”, a declarat ministrul.

Amintim că anterior Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că profesorii din Republica Moldova au două opțiuni: fie se imunizează, fie prezintă o dată la două săptămâni, din cont propriu, rezultatele testului negativ la COVID-19. Măsura a fost criticată de unii reprezentanți din domeniul educației.

Primarul capitalei afirma că pe teritoriul capitalei n.u va funcționa această regulă. Între timp, prim-ministra Natalia Gavrilița întâi a sugerat cadrelor didactice care nu se imunizează „să își găsească altă ocupație”, apoi a adresat scuze, afirmând că „poziția rămâne aceeași”, iar învățătorii trebuie să se vaccineze sau să își facă teste de două ori pe lună.

Pe de altă parte, șefa statului consideră că „este firesc” ca profesorii care nu se vaccinează contra COVID-19 să își achite singuri testele. „Este firesc ca cei care nu doresc să se vaccineze să facă test din cont propriu, pentru că oamenii care nu se vaccinează blochează sistemul medical și asta înseamnă că ceilalți rămân fără îngrijirile necesare. Trebuie să ne asumăm anumite responsabilități”, consideră ea.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button