/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/FOTO/ O grupare criminală internațională specializată în trafic de ființe umane, anihilată în urma unei operațiuni Moldova - Italia. Opt membri au fost reținuți

missing
04 septembrie 2021, ora 16:18

O grupare criminală internațională specializată în trafic de ființe umane, anihilată. Astfel, datorită investigațiilor efectuate de către ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a INI, ai Serviciului de Informații și Securitate, procurorii Procuraturii Generale, dar și organele de drept a Italiei, în cooperare cu agențiile EUROJUST și EUROPOL, acțiunile suspecților au fost deconspirate.

Conform informațiilor, membrii grupării erau cetățeni moldoveni și italieni, care se foloseau de vulnerabilitatea victimelor determinată de o situație financiară mai grea. Prin înșelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă cu un salariu de 600 – 700 euro în Italia, suspecții recrutau femei din diferite localități ale R. Moldova.

Astfel, când victimele ajungeau în Italia, acestea erau întâlnite de către membrii grupării, după care erau cazate, li se cereau pașapoartele și erau transportate la locurile de muncă din diferite localități. Femeile activau în calitate de „badante”, fără a le fi achitat salariu promis pe deplin.

Investigațiile au fost desfășurate prin utilizarea unor măsuri speciale. A fost folosită interceptarea telefonică, urmărirea online și GPS, cât și vizuală. Acțiunile au permis acumularea probelor pentru reținerea persoanelor bănuite.

Doar în perioada ianuarie-mai a anului curent, grupul criminal a organizat 16 deplasări dintre Italia și Moldova, în pofida restricțiilor de călătorie în legătură cu situația epidemiologică din ambele state.

Prin urmare, astăzi, 4 septembrie, organele de drept a R. Moldova, în comun cu autoritățile Italiei, au efectuat mai multe percheziții pe teritoriul R. Moldova și Italiei. Opt membri ai grupării criminale au fost reținuti de autorități.

De asemenea, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate pașapoartele victimelor, contracte false de muncă (franceze, germane, poloneze), certificate de vaccinare împotriva COVID 19 false, tehnică de calcul, cu ajutorul căreia se perfectau contracte și documente false. Au fost găsiți și banii dobândiți în urma activității criminale, dar și mijloacele de transport cu care au fost transportate victimele.

În cazul în care vor fi găsiți vinovați, persoanele riscă o pedeapsă cu închisoare de la șapte la 15 de ani.

Sursa foto: Poliția Republicii Moldova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram