image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Achiziție la ASP de jumătate de miliard de lei, ANULATĂ; Gavrilița: Prejudicierea bugetului a fost oprită, dar asta nu e tot

O achiziție în valoare de aproape 500 de milioane de lei pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere şi certificate de înmatriculare a fost anulată, după ce au fost depistate mai multe ilegalități. Despre aceasta a anunțat, cu puțin timp în urmă, premierul Natalia Gavrilița.

Corpul de control al premierului a efectuat o verificare a acestei licitații, iar impresia e că fosta conducere a ASP a încercat să prejudicieze statul cu sume enorme, a precizat șefa Guvernului.

„Sunt foarte multe nereguli. Licitația a fost anunțată imediat după ce CC a decis dizolvarea Parlamentului, cu toate că în planul anual al instituției o astfel de achiziție nu era planificată. Achiziția a fost organizată în grabă, cu toate că stocurile ASP de blanchete pentru pașapoarte asigurau procesul pentru cel puțin un an înainte”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Ea a cerut noii conduceri să evalueze stocurile existente și să fie anunțată o nouă licitație în mod transparent.

„Tentativa de prejudiciere a bugetului de stat a fost oprită, dar asta nu e tot. În cadrul controlului Corpului de control al premierului, au fost descoperite și alte aspecte care, în opinia noastră, nu pot fi numite decât schemă de delapidare. De exemplu, la moment, ASP are un contract cu o companie din Lituania. Din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de roialty de 13,6 euro. E vorba de o sumă totală de peste 40 de milioane de euro achitată de ASP din 2014. Aceste plăți nu se duc în Lituania, dar la o companie din Bulgaria care are doi angajați. Ultima decizie semnată de fostul director al ASP în ultima sa zi de muncă a fost autorizarea unui transfer de peste un milion de euro către această companie. Avem suficiente motive să considerăm că această schemă e una de corupție și delapidare în folosul unui grup de persoane. Am ușurat munca procurorilor și sper că rezultatul să fie recuperarea banilor pierduți”, a mai spus Gavrilița.

Guvernul urmează să transmită Procuraturii Generale toate materialale și cere investigarea unor „decizii extrem de dubioase” luate de fosta conducere a ASP.

Noutăţile partenerilor

comentarii: