Maia Sandu explică de ce nu a pomenit regiunea transnistreană în discursul la Platforma Crimeea: Nu am fost invitați acolo să vorbim fiecare despre problemele noastre

Președinta Maia Sandu a venit cu explicații, după criticile pe care le-a atras discursul pe care l-a ținut la Kiev, în timpul participării sale la Platforma Crimeea și în care nu a pomenit în vreun fel problema transnistreană. „Nu pentru aceasta am fost invitați acolo”, a declarat Maia Sandu la ÎnProfunzime de la protv.

Foto:

„Acest summit a fost despre Crimeea. Nu am fost invitați acolo ca să începem să vorbim fiecare despre problema lui. Pentru că la câți șefi de state și Guverne au fost acolo, dacă vorbea fiecare despre problema lui, ajungem cu totul în altă parte.

A fost un eveniment în care țările au fost invitate să-și reconfirme spirjinul pentru integritatea teroitoriului Ucrainei și asta am făcut.

Repet, foarte multă lume are probleme de integritate teritorială și conflicte și acest eveniment nu era despre problema noastră, ci despre Crimeea. Noi abordăm problema transnistreană în alte întrevederi”, a încercat să explice șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a precizat că nu are programate întrevederi cu liderul de la Tiraspol sau vreo vizită la Moscova.

Vizita președintei Maia Sandu la Kiev, unde a participat la summit-ul „Platforma Crimeea” a costat 10,9 mii lei. Aceasta s-a deplasat la Kiev pe 23 august, alături de consiliera în domeniul politicii externe.

La eveniment și-au anunțat prezența 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale.

Maia Sandu a ținut un discurs la evenimentul de inaugurare a Platformei Crimeea. Aceasta a declarat că „se află în Ucraina pentru a reafirma sprijinul RM pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute”.

Discursul a atras un val de critici, atât din partea opoziției parlamentare, cât și din partea analiștilor pe politică externă, nemulțumiți că Maia Sandu a pierdut „o oportunitate bună să abordeze problema transnistreană, de la granița cu Ucraina”.


Pub