Proaspăt promulgată, Legea Procuraturii a ajuns pe masa Curții Constituționale: PG cere suspendarea acesteia „până la soluționarea în fond a cauzei”
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității operate de Parlament „având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”. Într-un comunicat de presă, emis de PG, se menționează că modificările vizează „procedurile de tragere la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor Procurorului General, precum și modificarea esențială a componenței și activității CSP”.
Foto: UNIMEDIA
„Precizăm că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Chiar și așa, la 1 septembrie 2021, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar astăzi, 3 septembrie 2021, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial”, se arată în comunicat.

Procuratura Generală „își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”.

Prin sesizarea depusă, Procurorul General solicită Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări.

Președinta a promulgat modificările la Legea procuraturii, care stabilesc un mecanism de evaluare a Procurorului General cu posibila demiterii acestuia din funcție, în cazul în care „nota” nu va fi satisfăcătoare.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub