(video) Licitația de blanchete de 500 mln lei, anulată: „A fost organizată în grabă și cu multiple încălcări”. Raportul, trimis la Procuratură

Licitația de blanchete lansată de ASP în luna aprilie a fost oprită. Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că există foarte multe nereguli în privința acestei achiziții, a fost organizată în grabă și cu multiple încălcări ale legii. Raportul care conține 600 de file, ridicat de Corpul de Control al prim-ministrei va fi transmis Procuraturii Generale pentru a verifica legalitatea unor decizii.

Foto: UNIMEDIA

„Achiziția a fost încheiată imediat ce Curtea Constituțională a decis dizolvarea Parlamentului cu toate că în planul de achiziție anual al instituției, o astfel de achiziție nu era planificată. Achiziția a fost organizată cu multiple încălcări ale legii, inclusiv legale de termenele de publicare, modificarea de mai multe ori a sumei de achiziție și a termenului limită de depunere a ofertelor. Achiziția a fost organizată în grabă cu toate că stocurile ASP de blanchete pentru pașapoarte și cantitatea de blanchete conform contractelor asigurau pașaportizarea pentru un an înainte.

Decalajul enorm în valoarea ofertelor primite arată că ceva e în neregulă în caietul de sarcini sau a companiilor participante în acest proces”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministra a menționat că raportul Corpului de Control arată că fosta conducere ar fi încercat să prejudicieze statul cu sume enorme.

„Solicit noii conduceri să analizeze situația, contractele în derulare și stocurile existente și să evalueze posibilitatea anunțării unei noi licitații”, a mai adăugat acesta.

Raportul a fost transmis și copiile documentului ridicate Procuraturii Generale pentru verificarea legalității unor decizii luate de fosta conducere.

ASP are un contract activ cu o firmă din Lituania care din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de royalty de 13.6 euro. Sumă totală de peste 40 mil de euro, achitată de ASP in 2014 până acum. Aceaste plăți nu se duc în Lituania, dar la o companie din Bulgaria cu doar câțiva angajați, acest lucru se face cu acordul fostei conduceri. În ultima zi de muncă, șeful ASP a autorizat un transfer de peste 1 milion de euro către aceasta firmă. Acum contractul existent este prelungit automat, fără să fi existat vreun tender”, a declarat Gavrilița. 

Corpul de Control al Prim-ministrului urma să verifice licitația de blanchete lansată de ASP, în luna mai a acestui an. 

Fostul șef al ASP, Vladislav Zara, susține că în luna iunie a fost invitat la Președinție în legătura cu licitația de blanchete. Acestuia i s-ar fi recomandat „cu text deschis” să anuleze licitația deja demarată, fără a primi vreo indicație la subiect în scris. Instituția prezidențială a confirmat că șeful ASP a fost invitat la două ședințe protocolare pentru „a-i aduce la cunoștință elemente de acțiuni concertate, cu riscuri majore de corupție„, în cazul licitației blanchetelor, iar reacția acestuia ar fi venit „urmare a faptului că a fost sesizată Procuratura”.

Anterior, deputatul PAS Radu Marian a solicitat Procuraturii, SIS-ului, CNA-ului, inclusiv premierului interimar, Aureliu Ciocoi, să stopeze licitația de 500 milioane de lei inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP).


Pub