Poliția cere Primăriei să „interzică evenimentele publice”. Ceban: Nu ține de competența noastră, dar vom convoca organizatorii pentru atenționare și restricții

Primăria capitalei a primit o solicitare din partea Inspectoratului General al Poliției, Direcția de Poliție a mun. Chișinău ce vizează evenimentele publice, care se desfășoară pe teritoriul municipiului. „Juriștii au informat că nu ține de competența legală a Primăriei să interzică organizarea acestora, care în astfel de cazuri este doar notificată despre eveniment”, a declarat edilul Ion Ceban.

Foto:

„Nu avem declarată stare excepțională, când am putea lua această decizie. Cu regret, interzicerea evenimentelor nu ține de competența primăriei, dar nici de a CESP Chișinău.

Ceea ce s-a decis, este că Primăria va întruni imediat în ședință organizatorii evenimentelor, unde împreună cu subdiviziunile locale competente vom discuta și atenționa asupra respectării măsurilor obligatorii de sănătate publică impuse atât de Comisia națională, cât și de cea locală.

Este vorba de limitarea numărului de persoane la evenimente, conform prevederilor, distanță, purtarea măștilor, dar și alte măsuri în vigoare.

În continuare, organele competente centrale trebuie să întervină pentru a interzice, a sancționa sau a face procese verbale, dacă sunt încălcate aceste reguli.

Nu trebuie plasată responsabilitatea pe Administrația Publică Locală, care se știe că nu are poliție municipală și carabinieri sau alte pârghii și competențe, astfel suntem în imposibilitatea legală de a interveni.

Municipiul Chișinău este și capitala țării și avem nevoie de o comunicare eficienta și coordonare comună a intervențiilor pentru răspuns și control la provocările pandemice”, a precizat Ion Ceban.

După o vară în care pandemia părea că cedează, o nouă explozie de cazuri de infectare cu Covid-19 se înregistrează în Republica Moldova în primele zile ale toamnei.

La sfârșit de august au avut loc mai multe manifestații în aer liber, însă aglomerate, la care participanții nu au respectat măsurile de prevenire a transmiterii virusului. Este vorba despre acțiuni dedicate Zilei Independenței, dar și festivalul Summer Fest.


Pub