Guvernul, întrunit în ședință pentru a lichida o restanță față de UE: Era una dintre condiționalitățile pentru a primi a doua tranșă din asistența de circa 100 milioane de euro

Proiectul pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1128/2016 cu privire la Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate, a fost aprobat, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. „Elaborarea acestuia a fost dictată de necesitatea implementării unor măsuri pentru realizarea prevederilor Memorandumului de înțelegere dintre R. Moldova și UE privind asistența macrofinanciară pentru țara noastră”, a precizat ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit acesteia, pentru realizarea proiectului nu sunt necesare surse financiare suplimentare din bugetul de stat, deoarece „CAPS este instituție publică non-profit, cu autonomie financiară”.

Foto: UNIMEDIA

„Elaborarea proiectului este dictată de necesitatea implementării unor măsuri pentru realizarea prevederilor Memorandumului de înțelegere dintre R. Moldova și UE privind asistența macrofinanciară pentru țara noastră, semnat la Chișinău la 21 iulie 2020 și la Bruxelles la 23 iulie 2020. Modificările efectuate în această hotărâre de Guvern vin să consolideze capacitățile Centrului pentru Achiziții Publice în Sănătate și să îmbunătățească procesul de achiziții a bunurilor și serviciilor pentru necesitățile sistemului de sănătate”, a menționat Ala Nemerenco.

„Proiectul prevede, în primul rând, completarea statelor de personal ale Centrului, de la 23 la 30 de unități și cel mai interesant este că se introduc așa unități care nu au mai până acum și au bruiat, într-o oarecare măsură organizarea corectă a licitațiilor, deoarece Centrul nu a avut farmacist, bioinginer, specialist în tehnologii informaționale, economiști și juriști suficienți, astfel încât caietele de sarcini să corespundă cerințelor sistemului.

Se completează cu funcția de director adjunct pe care acest centru nu a avut-o, angajații vor fi instruiți în conformitate cu cele mai bune practici internaționale în domeniul achizițiilor din sănătate, dar și vor fi obligați să ofere tuturor instituțiilor medicale din țară un suport metodologic necesar privind planificarea, estimarea și colectarea necesităților de bunuri și servicii.

De asemenea, am venit cu ajustări referitor la implementarea achizițiilor conform regulamentului cu privire la Acordul cadru și sistemelor dinamice de achiziții, ca modalitate specială de atribuire a contractelor de achiziții publice”, a punctat Ala Nemerenco.

Ministra a remarcat că acest proiect vine ca o condiționalitate pentru Memorandumul menționat mai sus, dar autoritățile vor reveni cu ajustări ale activității Centrului pentru Achiziții Publice în Sănătate, după ce au primit „un raport important de la CNA, care ține de integritatea activităților CAPS, recomandări din partea OMS și rapoartele de la Curtea de Conturi”: „Astfel ca să avem achiziții în sănătate bazate strict pe necesitățile reale nu doar ale spitalelor, dar și ale populației, medicamente calitative, achiziții corecte, fără toate miș-mașurile care există.

Pentru implementarea acestui proiect nu sunt necesare surse financiare suplimentare din bugetul de stat, deoarece CAPS este instituție publică non-profit, cu autonomie financiară.

„Așteptăm nu doar să creștem capacitățile acestui centru, dar și să transparentizăm activitatea de achiziții în sănătate. Acum în pandemie avem foarte mult suport și cheltuieli abugetare, suport internațional, pentru echipamente în medicină, pentru procurarea măștilor, dezinfectanților și noi știm despre toate plâmgerile pe care le fac cetățenii și agenții economici în privința activității în ceea ce privește achizițiile în sănătate. De aceea, așteptăm transparentizare, să nu mai fie companii abonate la achizițiile publice și să existe cu adevărat concurență, pentru că în așa fel ne putem asigura că cetățenii vor avea cele mai bune servicii la cel mai bun preț”, a subliniat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Amintim că la 10 septembrie 2020, Parlamentul a ratificat Memorandumul de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de euro, debursată în două tranșe. Documentul conține și lista de condiționalități ce urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor de împrumut oferite de UE țării noastre. Cele 6 condiționalități vizează domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupției și gestionarea finanțelor publice.

Debursarea primei tranșe nu a fost condiționată, în timp ce tranșa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Împrumutul va fi acordat pentru maxim 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.



Pub