(foto/video) „De 30 de ani suntem o familie și avem un crez suprem!” Armata Națională a R. Moldova a împlinit 3 decenii de la creare

Armata Națională sărbătorește, astăzi, 30 de ani de la creare. Cu acest prilej, în dimineața zilei, la Chişinău, conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, ex-miniștri ai Apărării și foști comandanți ai Armatei Naționale, ataşaţi militari acreditaţi în ţara noastră, veterani, precum și militari din corpul de comandă al instituției au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei, „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”, precum și la mormintele militarilor înhumaţi la Cimitirul Central.

Foto: Facebook/ Ministerul Apărării

În acest an, din cauza situației pandemice din țară, militarii din toate garnizoanele au sărbătorit Ziua Armatei Naționale într-un format restrâns, cu un număr limitat de persoane. Totuși, nu a lipsit atmosfera de sărbătoare.

Celebrarea Zilei Armatei a început pe 1 septembrie, cu organizarea Conferinței jubiliare „Armata Națională a Republicii Moldova – 30 de ani de la constituire”, organizată la Chișinău. Evenimentul a fost desfășurat de Agenția pentru Știință și Memorie Militară, în colaborare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. La activitate au participat ambasadorii României, Poloniei, Ucrainei și Lituaniei acreditați la Chișinău, reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, precum și cercetători ştiinţifici, militari și lectori.

În cadrul conferinței a fost prezentat albumul „Armata Republicii Moldova”, care constituie o trecere în revistă a procesului de formare și evoluție a instituției militare naționale pe parcursul celor 30 de ani de existență, participării militarilor moldoveni la diferite operațiuni internaționale de menținere a păcii și exerciții, dar și a cooperării multilaterale și bilaterale în domeniul militar. Volumul a fost elaborat și editat sub egida Agenției pentru Știință și Memorie Militară de un grup de autori, condus de Vitalie Ciobanu, colonel, doctor în istorie.

Pe 2 septembrie s-a desfășurat tradiționala ceremonie militar-protocolară, la care au participat și președinta Maia Sandu, în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate, precum și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

„În 30 de ani am demonstrat că cetățenii pot conta pe sprijinul nostru și ne-am creat un nume la nivel internațional prin participare în operațiuni de menținere a păcii sub egida Organizației Națiunilor Unite, Uniunii Europene, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Alianței Nord-Atlantice, devenind astfel un garant al securității și stabilității regionale. Suntem o armată mică, dar cu aspirații mari. Ceea ce nu am reușit să facem în 30 de ani, îmi doresc să realizăm în următorii ani, să dezvoltăm capabilitățile militare, prin implementarea diferitor proiecte și inițiative destinate să modernizeze structura de apărare a țării noastre. Totodată, îmi doresc să consolidăm cooperarea cu partenerii strategici externi și să sporim atractivitatea serviciului militar”, a menționat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

În cadrul evenimentului, Batalionul 22 de menținere a păcii „Căști albastre” a fost decorat cu ordinul de stat „Credinţă Patriei” clasa I, iar un grup de militari și angajați civili ai instituției a primit distincții de stat și ale Armatei Naționale, dar și diplome de onoare ale Președinției.  

Astăzi, de dimineață, conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, ex-miniștri ai Apărării și foști comandanți ai Armatei Naționale, ataşaţi militari acreditaţi în ţara noastră, veterani, precum și militari din corpul de comandă al instituției au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei, „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”, precum și la mormintele militarilor înhumaţi la Cimitirul Central.

Ministrul Anatolie Nosatîi a postat un mesaj video de felicitare pentru militari.






Pub