Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Fracțiunea BCS solicită președintei…

VIDEO Fracțiunea BCS solicită președintei Sandu, prim-ministrei Gavrilița și Ministerului de Externe să răspundă la câteva întrebări pe marginea „asumării obligativității R. Moldova de a găzdui refugiați din Afganistan”

Grigore Novac, deputatul Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), solicită președintei R. Moldova, Maia Sandu, prim-ministrei, Natalia Gavrilița, și Ministerului de Externe să răspundă la câteva întrebări pe marginea subiectului „asumării obligativității R. Moldova de a găzdui refugiați din Afganistan” pentru „a face lumină și claritate și a nu lăsa loc de interpretări”.

„Am văzut că în ultimele zile în mass-media, pe unele platforme au apărut mai multe informații precum că R. Moldova ar fi subsemnat unele declarații, pe 29 august, prin care R. Moldova își asumă obligativitatea de a găzdui refugiați din Afganistan. În ultima perioadă am văzut și declarațiile președintelui Parlamentului referitor la o eventuală posibilitate ca R. Moldova să găzduiască refugiați din această țară.

În acest sens, întrebările pe care le am nu doar eu în calitate de deputat, dar și întreaga societate sunt: cine a mandatat Guvernul R. Moldova să subsemneze unele declarații pe 29 august prin care țara noastră își asumă obligațiuni față de găzduirea refugiaților din Afganistan? Ce va întreprinde guvernarea de la Chișinău în condițiile în care Consiliul Europei a cerut statelor membre, inclusiv R. Moldova, să găzduiască refugiați din Afganistan? Câți refugiați din Afganistan intenționează să primească actualul regim de la Chișinău? Unde intenționează să-i găzduiască în R. Moldova pe refugiați? Din ce surse financiare intenționează să întrețină refugiații afgani? De ce nu s-au consultat cu cetățenii țării când au luat această decizie de a fi deschiși pentru migranții afgani? Cine își asumă toate riscurile inclusiv ce țin de ordinea publică și securitatea națională în cazul în care vor veni acești refugiați? Ar fi bine ca demnitarii menționați de mine să răspundă în scris la aceste întrebări. Solicit președintei Maia Sandu, prim-ministrei, Natalia Gavrilița, și Ministerului de Externe de a face lumină și claritate referitor la acest subiect de a nu lăsa loc de interpretări”, a spus Novac în cadrul unui briefing de presă.

Pe marginea acestui subiect, Ziarul de Gardă a solicitat reacții de la Președinție, Guvern și Ministerul de Externe. Până la publicarea acestui articol doar purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a venit cu comentariu pentru ZdG:

„Demersul la care face referire domnul Novac nu a ajuns încă la Președinție. Îl vom examina și vom răspunde în termenele legale”, a declarat Ștefârță.

Pe 29 august, R. Moldova împreună cu aproape 100 de state au semnat Declarația privind asigurările de călătorie în caz de evacuare din Afganistan.

„Cu toții ne-am angajat să ne asigurăm că cetățenii noștri, cetățenii și rezidenții, angajații, afganii care au lucrat cu noi și cei care sunt expuși riscului pot continua să călătorească liber către destinații din afara Afganistanului. Am primit asigurări din partea talibanilor că tuturor cetățenilor străini și oricărui cetățean afgan cu autorizație de călătorie din țările noastre li se va permite să procedeze în mod sigur și ordonat la punctele de plecare și să călătorească în afara țării. Vom continua să eliberăm documentația de călătorie afganilor desemnați și avem clar așteptarea și angajamentul talibanilor de a călători în țările noastre respective. Observăm declarațiile publice ale talibanilor care confirmă această înțelegere”, se arată în declarația publicată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Focuri de armă „de sărbătoare” au răsunat marți, 30 august, peste Kabul, atunci când talibanii au preluat controlul aeroportului înainte de zori, după retragerea ultimelor trupe americane, scrie Reuters.

Imagini video distribuite de talibani au arătat cum aceștia au intrat în aeroport, după ce ultimele trupe americane au zburat cu un avion C-17, cu puțin timp înainte de miezul nopții, încheind astfel o misiune pripită și umilitoare pentru Washington și aliații săi NATO.

După fuga președintelui Ashraf Ghani, Guvernul afgan a căzut, iar talibanii au preluat complet controlul țării. Aceștia au cucerit duminică, 15 august, capitala Kabul, după zece zile în care au acaparat cu ușurință restul țării. Comandanții talibani și câțiva zeci de luptători înarmați au ocupat Palatul prezidențial.

În acest timp, mii de afgani au luat cu asalt aeroportul ca să părăsească țara. În ultimele două săptămâni, peste 123.000 de oameni au fost evacuați din Kabul de către Statele Unite și aliații săi.