Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține…

VIDEO Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că va solicita convocarea unei noi ședințe CNESP: „Tulpina Delta are un comportament mult mai agresiv în rândul tinerilor și al copiilor”

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că va cere convocarea unei ședințe a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) pentru a adopta noi măsuri în sectorul public și privat, întrucât a primit mai multe solicitări de a lua „măsuri mai dure pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19”.

În cadrul ședinței Guvernului din 3 septembrie, prim-ministra a menționat că Tulpina Delta are un „comportament mai agresiv în rândul tinerilor și al copiilor”.

„Avem un caz dramatic la Soroca. Avem multe alte cazuri în care victime ale bolii sunt persoane de 30-40 de ani. Am primit mai multe solicitări să luăm măsuri mai dure pentru limitarea răspândirii virusului. Chiar astăzi am primit o scrisoare din partea lui Ivan Colioglo, șeful Comisiei pentru Situații Excepționale în Sănătate Publică din UTA Găgăuzia în care solicită impunerea unor condiții mai stricte vis-a-vis de vaccinare pentru angajații din sectorul public și a celor care intră în contact cu publicul. Înțeleg îngrijorările specialiștilor din sănătate publică și avem și din alte localități exact aceleași solicitări. Aceste persoane duc greul acestei situații și așteaptă de la noi soluții”, a declarat Gavrilița.

În context, prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că va solicita convocarea unei noi ședințe CNESP.

„Doamna Nemerenco, eu solicit să avem o nouă ședință a Comisiei Națioanale Extraordinare pentru Sănătate Publică în care să venim cu reguli clare pentru sectorul public și cel privat, dar și adresarea către ceilalți miniștri să venim cu măsuri de suport pentru afaceri și angajați în cazul în care deciziile CNESP ar putea să le afecteze activitatea”, a menționat Gavrilița.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.

La mijlocul lunii iulie, curent, un laborator din Germania a confirmat prezența tulpinii Delta a virusului SARS-CoV-2 în R. Moldova. Atunci, autoritățile din sănătate au anunțat că din cele 15 probe expediate, 12 probe au fost confirmate ca tulpina Delta.