04:16:22 25.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Pași mici, pe loc

Actualitate 03.09.2021 09:16 Vizualizări9593 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Pași mici, pe loc


Semne diacritice

Agitație mare la Guvern: mașinile cu numere transnistrene nu pot intra în Ucraina, Poliția de Frontieră îi obligă pe șoferi să respecte legislația Republicii Moldova în privința plăcuțelor de înmatriculare auto.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, dl Vladislav Kulminski, face demersuri disperate către autoritățile ucrainene să fie mai îngăduitori, s-a implicat și Maia Sandu, a vorbit cu Zelenskyy, după ce i-a promis lui Kozak că „nu va fi niciun fel de blocadă” (în expresia înaltului funcționar al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak), dar ucrainenii s-au „încăpățânat” și nu vor să facă un pas înapoi de la înțelegerea, amânată deja de două ori, dintre guvernele de la Chișinău și Kiev, care stabilea 31 august 2021 drept termen final când mașinile cu numerele statului separatist nerecunoscut mai puteau să treacă frontiera moldo-ucraineană. De la 1 septembrie, traversarea urma să fie permisă doar mașinilor cu numere neutre, având aplicat în spate abțibildul „MD”, și ucrainenii se țin de cuvânt.

De ce s-a răzgândit Chișinăul? Argumentul pe care l-a adus vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, în discuția cu diplomații străini e că amânarea cerută e rezultatul unei „evaluări a situației și a evidențierii unor elemente de sensibilitate care ar putea afecta interesele oamenilor din stânga Nistrului”, căci abia 5% din transnistreni s-au conformat condițiilor de acces în traficul internațional și a le cere acum să-și schimbe (pe gratis) plăcuțele de înmatriculare ar fi, probabil, un efort prea mare pentru ei.

Kulminski dorește ca măcar pentru autobuze şi microbuze să se facă o excepție, sperând că în patru luni „ va fi găsită o soluţie în reglementarea acestui subiect”. Dar dacă nu a fost găsită în 3 ani o asemenea „soluție” simplă de tot, de ce crede el că va fi găsită până la 10 ianuarie 2022?

În mod evident, nimeni la Tiraspol (adică la Moscova) nu este interesat ca transnistrenii să circule cu numere „neutre” din „MD” și peste patru luni se va cere o nouă amânare. E o joacă de-a „pașii mici”, care se fac doar când vrea Moscova. Iar dacă autoritățile ucrainene le vor permite transnistrenilor să intre în Ucraina cu numerele lor „separatiste”, cum vor putea interzice circulația mașinilor din regiunile separatiste Donețk și Luhansk cu plăcuțe de înmatriculare eliberate de „republicile populare”? Nu vor fi învinuiți de Rusia, Germania, Franța și OSCE că aplică standarde duble? Așa că singura soluție rațională în cazul dat e cea aplicată de Ucraina. Mai ales că, potrivit evaluărilor efectuate de Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare, numărul mașinilor transnistrene care circulă peste hotarele Republicii Moldova e de circa 10 mii de unități. Prin urmare, nu 5%, ci 50% e ponderea reală a mașinilor cu numere neutre.

Moscova, fariseică, în loc să-i îndemne pe transnistreni să se țină de cuvânt și să îndeplinească înțelegerile la care s-a ajuns în cadrul negocierilor, toarnă, ca întotdeauna, gaz pe foc, învinuind Ucraina că ar bloca Transnistria și ar periclita procesul de soluționare a conflictului de pe Nistru, „anulând toate eforturile de restabilire a dinamicii sale pozitive”. Deci, nu Tiraspolul (alias Moscova), care nu își îndeplinește angajamentele, ci Kievul care insistă asupra lor este de blamat pentru „blocajul” l-a care s-a ajuns. Ca întotdeauna, Moscova și-a amintit și despre „drepturile și libertățile omului”, pe care scuipă de obicei și la ea acasă, și oriunde se nimerește, inclusiv în Transnistria...

Ucraina demonstrează de fapt o dată în plus cât costă cu adevărat „statalitatea” transnistreană, care sfidează în cel mai nerușinat mod normele internaționale, logica economică și bunul-simț, e suficient un mic efort și „glorioasa republică” nerecunoscută, care trăiește și ea din pomeni, ajunge „blocată”, nefuncțională, iar Rusia cu OSCE și cu Republica Moldova se apucă imediat să o reanimeze și să o mențină pe linia de plutire. Înțelegem de ce o face Moscova cu OSCE, dar de ce și Chișinăul?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md