11:11:35 24.04.2024
Stiri

Afganistan: Maia Sandu și alte zece șefe de state sau de guverne au semnat un apel pentru prevenirea violenței și respectarea drepturilor femeilor

Actualitate 03.09.2021 18:25 Vizualizări3829 Autor: Ziarul National
Afganistan: Maia Sandu și alte zece șefe de state sau de guverne au semnat un apel pentru prevenirea violenței și respectarea drepturilor femeilor


Unsprezece femei lideri politici, deopotrivă președinți și prim-miniștri, între care și președintele Republicii Moldova, au semnat vineri un apel pentru prevenirea violenței și respectarea drepturilor femeilor în Afganistan, pe fondul situației dramatice din această țară ca urmare a preluării conducerii țării de către talibani și a retragerii forțelor SUA și ale NATO.

Apelul, inițiat de președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, și de prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir, a fost semnat de președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, prim-ministrul Norvegiei, Erna Solberg, prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonytė și prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas.

„Femeile și fetele din Afganistan se confruntă cu o situație cum este de neconceput pentru noi, care trăim în state democratice care respectă drepturile femeilor. De aceea, am decis să contribui din poziția mea pentru a face clar și răspicat mesajul politicienilor influenți din lume de a sprijini femeile afgane. Deținătorii puterii din Afganistan trebuie să simtă că lumea se uită la ei, că le urmărim pașii și că femeile și fetele afgane nu vor uita”, se arată în apelul publicat de președintele slovac, Zuzana Čaputová, citat de caleaeuropeana.ro.

La nivelul comunității internaționale există temeri că preluarea puterii de la Kabul de către talibani va conduce la ostracizarea femeilor din viața publică și la periclitarea drepturilor acestora.

Experiența din anii 1996 – 2000, perioada de dominație a talibanilor în Afganistan, a înfățișat o aplicare strictă a legii islamice Sharia, care a determinat dispariția treptată a femeilor din spațiul public și persecuția opozanților.

Între timp, aproximativ cincizeci de femei au ieșit joi pe străzile din Herat, un oraș mare din vestul Afganistanului, pentru a-și revendica dreptul la muncă și a cere participarea femeilor la noul executiv.

Luna trecută, Uniunea Europeană, Marea Britanie și SUA, au lansat un apel comun cu alte 17 state, pentru garantarea drepturilor femeilor de către viitorul guvern din Afganistan. Un mesaj similar a fost transmis și de către prim-ministrul italian Mario Draghi către țările G20, în condițiile în care Italia asigură președinția anuală a acestui format, apel venit pe fondul unei poziții comune asumate și la nivelul G7.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md