02:36:54 25.04.2024
Stiri

Întâlnire Kulminski - Ignatiev la Tighina: Decizia luată cu privire la scandalul legat de numerele neutre pentru șoferii transnistreni

Actualitate 03.09.2021 18:57 Vizualizări3029 Autor: Ziarul National
Întâlnire Kulminski - Ignatiev la Tighina: Decizia luată cu privire la scandalul legat de numerele neutre pentru șoferii transnistreni


Vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, și așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, au avut vineri, 3 septembrie o întâlnire în sediul din orașul Tighina al Misiunii OSCE din R. Moldova.

Un comunicat de presă al Biroului Politici pentru Reintegrare arată că cei doi reprezentanți politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană au discutat și despre scandalul legat de obligativitatea pentru șoferii transnistreni de a avea numere de înmatriculare neutre la traversarea, începând cu 1 septembrie curent, a frontierei moldo-ucrainene, după ce Kievul a respins solicitarea R. Moldova de a amâna, până pe 10 ianuarie 2022, implementarea acestei decizii.

„Problematica autovehiculelor cu plăci de model neutru a figurat pe agenda discuțiilor, fiind relevate potențiale mecanisme practice de eficientizare a activității punctelor de înmatriculare din or. Tiraspol și or. Râbnița și de sporire a numărului de beneficiari ai acestui serviciu public oferit de autoritățile Republicii Moldova. De asemenea, s-a agreat ca în timpul apropiat să fie relansată activitatea grupurilor de lucru sectoriale, în special ale experților în domeniul transportului auto, în vederea determinării soluțiilor tehnice la problemele care apar în proces”, cităm din comunicat.

De asemenea, Kulminski și Ignatiev au abordat subiecte precum aprovizionarea cu loturi de vaccin împotriva COVID-19 a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în limba română, eliminarea impedimentelor în calea liberei circulații etc.

Amintim că R. Moldova a amânat de mai multe ori în ultimii trei ani termenul în care șoferii transnistreni și-au putut schimba numerele de înmatriculare în unele neutre, pentru a putea fi admiși în traficul internațional. Decizia urma să intre în vigoare de la 1 septembrie curent, dar Chișinăul a trimis o scrisoare la Kiev, solicitând amânarea acestui termen până la 10 ianuarie 2022.

Autoritățile Ucrainei au respins solicitarea diplomației moldovenești și, de la 1 septembrie, mașinile cu numere transnistrene sunt întoarse de la frontiera moldo-ucraineană.

Chișinăul a declarat că va solicita Kievului să facă excepții în cazul transportului de călători, însă nu există deocamdată un răspuns.

Așa-zisele autorități separatiste de la Tiraspol, dar și cele de la Moscova au criticat decizia Ucrainei și au solicitat explicații.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md