Linkuri accesibilitate

Președintele Statelor Unite promite sinistraților sprijin federal robust după uraganul Ida


Câteva mașini inundate din cauza uraganului Ida
Câteva mașini inundate din cauza uraganului Ida

Cel puțin 45 de oameni au murit în regiunile de coastă din nord-estul Statelor Unite în inundații subite în urma uraganului Ida, după ce acesta a făcut mai întâi ravagii în state sudice de pe litoralul Golful Mexic, subliniind încă o dată ce efecte devastatoare aduce cu sine schimbarea climei.

Președintele american Joe Biden, care vizitează pe 3 septembrie statul Louisiana, primul lovit de Ida, a cerut o mai mare mobilizare din partea concetățenilor pentru a face față schimbărilor climatice.

Vorbind la Casa Albă cu o zi înainte de vizită, Biden le-a adresat un mesaj sinistraților din statele Louisiana, Mississippi și Alabama, unde uraganul a ucis cel puțin 13 oameni și a cauzat pagube de miliarde de dolari, spunându-le că întreaga țara este alături de ei și că le va acorda ajutoare.

Ploile torențiale și inundațiile aduse cu sine de Ida în nord-est au afectat mai ales statele Maryland, New Jersey și New York.

Agenția Associated Press scrie că toți președinții americani ai ultimelor decenii s-au confruntat cu dezastre naturale, iar felul în care au răspuns la asemenea crize a modelat percepția țări despre ce fel de lider se află la Casa Albă.

În timpul unei vizite în Puerto Rico după un uragan devastator, în 2017, Donald Trump, a aruncat cu nonșalanță mulțimii de sinistrați role de hârtie de bucătărie, provocând val de comentarii critice, care însă nu i-a afectat deloc imaginea și situația politică.

După furtuna devastatoare Sandy, din 2012, președintele democrat Barack Obama l-a îmbrățișat pe guvernatorul republican din New Jersey, Chris Christie, aducând o pauză binevenită în tensiunile dintre partide aflate pe punctul să cauzeze o degringoladă a finanțelor publice și economiei. Iar George W. Bush și- a pierdut sprijinul popular după răspunsul său slab la uraganul Katrina, care a distrus orașul New Orleans în 2006.

Pentru Joe Biden, Ida nu este singurul asemenea eveniment, iar vizitele în zone sinistrate pot deveni o caracteristică a președinției sale, pe măsură ce schimbarea climei duce la înmulțirea uraganelor, inundațiilor, incendiilor și altor dezastre, mai scrie AP.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice măresc frecvența evenimentelor meteorologice extreme...

În Statele Unite, meteorologii au spus recent că luna iulie a fost anul acesta cea mai fierbinte din ultimii 142 de ani de când se ține evidența.

Președinția lui Biden, care se află la Casa Albă de aproape opt luni, este deja modelată de asemenea crize. La scurt timp după începerea mandatului, el a trebuit să viziteze, în luna februarie, statul Texas, unde vremea rece și rea a dus la căderea rețelelor electrice. Apoi, a urmărit cum incendiile de vegetație au acoperit cerul cu nori groși de fum în mai multe state de pe coasta vestică. Pe lângă dezastrele naturale, Biden a trebuit să facă față unei multitudini de alte provocări, inclusiv criza de coronavirus și retragerea din Afganistan.

„Ultimele zile de uragan, incendiile de vegetație din Vest, inundațiile fără precedent din New York și New Jersey ne amintesc încă o dată că aceste furtuni extreme și schimbarea climei sunt aici (...). Trebuie să fim mai bine pregătiți, trebuie să acționăm”, a spus Biden înainte de călătoria în Louisiana.

Biden a promis un ajutor federal robust pentru statele care se confruntă cu dezastre naturale. El a spus că va presa în continuare Congresul să adopte pachetul său legislativ de aproape 1 trilion de dolari pentru reconstrucția infrastructurii din Statele Unite, inclusiv a drumurilor, podurilor, liniilor electrice și sistemelor de canalizare, așa încât rețelele vitale care leagă orașele și statele să poată rezista la intemperiile tot mai mari.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG