Cine va conduce noul guvern al Emiratului Islamic al Afganistanului? Economia este aproape de prăbușire

03 Sept. 2021, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Sept. 2021, 16:33 // Actual //  MD Bani

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va fi cel care va conduce noul guvern al Afganistanului, țară recent redenumită de către talibani, ca „Emiratul Islamic al Afganistanului”.

Potrivit informațiilor, noul guvern va fi anunțat în curând. Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, a ajuns, pe 21 august, la Kabul pentru a negocia cu alți reprezentanți ai talibanilor noua guvernare afgană. Miza este dacă talibanii pot guverna o țară care se confruntă cu o criză economică, un dezastru umanitar şi amenințări la adresa securității şi stabilității din partea grupurilor jihadiste rivale, inclusiv o ramură locală a Statului Islamic.

Unele spun că Baradar, care conduce funcţia politică a talibanilor, va fi secondat de mullahul Mohammad Yaqoob, fiul mullahului Omar, şi de Sher Mohammad Abbas Stanikzai, în funcţii de conducere în guvern.

Haibatullah Akhundzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase, a spus o altă sursă talibană.

Guvernul interimar ar urma să fie format exclusiv din membri talibani şi ar include 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, format din 12 erudiți musulmani, a adăugat sursa. De asemenea, în termen de şase până la opt luni este planificată o loya jirga, sau o mare adunare, care reunește bătrâni şi reprezentanți din societatea afgană pentru a discuta despre constituție şi structura viitorului guvern.

Legitimitatea guvernului în ochii donatorilor şi investitorilor internaționali va fi crucială. Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe iminente, iar economia, bazată de ani de zile pe milioane de dolari de ajutor extern, este aproape de prăbușire.

Talibanii au aplicat o formă radicală a şariei, sau a legii islamice, în special asupra femeilor, când a guvernat, în perioada 1996-2001. De această dată, mișcarea a încercat să prezinte lumii o faţă mai conciliantă, promițând să protejeze drepturile omului şi să se abţină de la represalii împotriva dușmanilor.

 

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău