Kulminschi critică sistemul plăcuțelor de înmatriculare neutre pentru transnistreni

Mădălin Necșuțu
03/09/2021
IPN

Vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminschi, a criticat joi seară la TVR Moldova fosta guvernare care a negociat acordul privind instituirea plăcuțelor neutre pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene.

„Nu poate fi vorba despre concesie în favoarea pretinselor autorități de la Tiraspol, a fost o solicitare în favoarea oamenilor simpli. După datele noastre, doar 6.000 de proprietari de vehicule și-au schimbat numerele transnistrene în numere neutre, dar numărul mașinilor care ies din regiunea transnistreană este de vreo 20.000. Chișinăul este absolut decis de a aplica acest mecanism, chiar dacă a fost un mecanism prost gândit. Scopul plăcuțelor neutre în 2018 era de a prezenta progrese pe dosarul transnistrean, când Republica Moldova era izolată pe plan extern”, a spus Vlad Kulminschi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, citat de IPN.

El a mai spus că solicitarea Chișinăului privind amânarea interdicției de a traversa frontiera ucraineană pentru mașinile cu numere transnistrene nu reprezintă altceva decât o încercare de a-i ajuta pe cetățenii noștri din stânga Nistrului. Potrivit vicepremierului, decizia lovește în oamenii simpli care nu au reușit, deocamdată, să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare.

Potrivit vicepremierului, astăzi sunt organizate negocieri la Tighina, cu participarea tuturor părților implicate, iar autoritățile de la Chișinău vor propune ca interdicția să nu fie aplicată microbuzelor, autobuzelor și transportului comercial.

„Acest mecanism nu prevede posibilitatea de a obține plăcuțe neutre pentru maxi-taxi, autobuze și transport comercial. Ideea Chișinăului a fost să avem puțin mai mult timp ca să finalizăm aplicarea acestui mecanism. Vom avea negocieri la Bender, la sediul misiunii OSCE, pe acest subiect. Eu nu sunt foarte fericit de felul cum a fost negociat anterior acordul privind plăcuțele neutre, dar interdicția Kievului este deja în vigoare și noi vom aplica acest mecanism”, a mai spus Kulminschi.

Ucraina a instituit de la 1 septembrie o interdicție care mașinile cu numerele transnistrene să mai intre pe teritoriul său. Este permisă doar intrarea celor cu numere neutre. 

Mădălin Necșuțu
03/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii