Fosta conducere a ASP ar putea fi cercetată pentru prejudicierea statului. Guvernul Gavrilița a depistat „o schemă de delapidare” complexă ce se ridică la 40 de milioane de euro

Irina Odobescu
03/09/2021

Guvernul a anulat, vineri, procedura de achiziție a blanchetelor pentru pașapoarte în sumă de peste 500 milioane lei, în urma unui control care a scos la iveală mai multe nereguli la Agenția Servicii Publice (ASP). În plus, Corpul de control al prim-ministrului a elaborat un raport pe care urmează să-l transmită Procuraturii Generale, pentru că Guvernul are bănuieli rezonabile despre existența unei scheme de delapidare a banilor în care ar fi implicată fosta conducere a ASP.  

„Achiziția blanchetelor a fost inițiată imediat după ce Curte Constituțională a deciz dizolvarea Parlamentului, cu toate că în planul anula al ASP o astfel de achiziție nu a fost indicată. Achiziția a fost organizată cu multiple încălcări ale legii. După citirea raportului Corpului de control am rămas cu impresia că pe final de mandat fosta conducere a ASP a încercat să prejudicieze statul cu sume enorme. Tentativa prejudicierii bugetului de stat a fost oprită, dar asta nu e tot. Există o schemă de delapidate”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița. 

Achiziția blanchetelor a fost anulată și pentru decalajul enorm în valoare ofertelor care „spune că ceva nu e în regulă”, declară Gavrilița. Cea mai scumpă ofertă a fost de 480 mln, iar cel mai mic preț de 168 mln lei.

Controlul a scos la iveală o schemă de delapidare. În cadrul briefingului de presă Gavrilița a mai spus că ASP are un contract cu o companie din Lituania, prin care din prețul fiacărui pașaport se achită o plată de tip „royalty” de 13,6 euro. Este vorba de o sumă totală de peste 40 milioane de euro achitată de ASP din 2014 până acum firmei. Aceste plăți ajung la o companie din Bulgaria ce are doar doi angajați, apoi la cea din Lituania.

Conducerea Guvernului a mai spus că ultima decizie semnată de fostul director al ASP în ultima sa zi de muncă a fost autorizarea unui transfer de peste 1 milion de euro pentru această companie. Ulterior, contractul este prelungit fără un nou tender pentru un volum de 30% din blanchetele contractate, ceea ce contravine legislației.

Gavriliță a anunțat că raportul de control va fi expediat Procuraturii Generale pentru a analiza deciziile „dubioase” luate de fosta conducere a ASP. Prim-ministra a mai spus că există mai multe elemente ce trezesc bănuieli rezonabile de corupție.

Precizăm că în mai 2021, deputatul PAS, Radu Marian, a denunțat riscul licitației frauduloase la ASP de 525 milioane lei. Radu Marian spunea atunci că această licitație contravine prevederilor Legii despre organizarea licitațiilor, și anume asigurarea concurenței și combaterea practicilor anticoncurențiale. Mai mult, în mai deputatul a anuțat despre rezerva aproape jumătate de milion de blanchete, care ar ajunge pentru un an.

Irina Odobescu
03/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii