fbpx

Un grup de femei a protestat în Kabul, cerând drepturi egale și participare deplină la viața politică din Afganistan

Un grup de activiste afgane au organizat vineri un mic protest în capitala Kabul, care se află sub controlul talibanilor, cerând drepturi egale și participare deplină la viața politică, relatează CNN, citat de g4media.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ciuda riscului, un grup numit „Rețeaua de participare politică a femeilor” a manifestat pe stradă în fața Ministerului de Finanțe din Afganistan, cântând lozinci și ținând pancarte prin care cereau implicarea femeilor în guvernul afgan și solicită drepturi egale, garantate constituțional.

Filmările distribuite pe rețelele de socializare arătau o scurtă confruntare între un gardian taliban și unele dintre femei, iar vocea unui bărbat se auzea spunând: „Pleacă!” înainte ca femeile să reia scandatul.

Adunarea a fost relativ mică – videoclipul scenei difuzate în direct de grupul de femei a arătat doar câteva zeci de manifestanți – dar a reprezentat o provocare publică neobișnuită a guvernării talibanilor.

Grupul militant este implicat în discuții interne despre formarea unui guvern, dar au semnalat deja că femeile muncitoare ar trebui să rămână acasă, iar militanții au ordonat femeilor, în unele cazuri, să părăsească locul de muncă.

Liderii talibani insistă public că femeile vor juca un rol proeminent în societate și vor avea acces la educație, dar declarațiile publice ale grupului cu privire la aderarea la interpretarea talibanilor a valorilor islamice au stârnit temeri că aceștia vor reveni la politicile dure ale guvernării din urmă cu două decenii, când femeile au dispărut din viața publică.

Unele femei afgane rămân deja acasă din cauza îngrijorărilor pentru siguranța lor, iar unele familii cumpără burqa pentru rude de sex feminin.

Demonstrația de la Kabul vine la o zi după ce femeile au organizat o demonstrație similară în orașul Herat din vestul Afganistanului. Femeile din acest protest dețineau un semn mare care spunea: „Niciun guvern nu poate fi de lungă durată fără sprijinul femeilor. Cererile noastre: Dreptul la educație și dreptul la muncă în toate domeniile”.

Lina Haidari, un protestatar la demonstrația din Herat, a declarat că „drepturile și realizările femeilor, pentru care am muncit și luptat de peste 20 de ani, nu trebuie ignorate” sub conducerea talibanilor, se arată în filmările de la eveniment.

„Vreau să spun că am fost obligată să rămân acasă pentru crima de a fi student în urmă cu 20 de ani și acum, 20 de ani mai târziu, pentru crima de a fi profesor și femeie”, a spus Haidari, citată de CNN.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button