/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Kievul acuză Rusia că vrea să îşi crească sprijinul militar din estul Ucrainei

missing
03 septembrie 2021, ora 19:05

Kievul acuză Rusia că vrea să îşi crească sprijinul militar pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei, după decizia Moscovei de a pune capăt mandatului observatorilor europeni desfăşuraţi la frontiera ucraineano-rusă, relatează AFP, scrie agerpres.ro.

“Considerăm că această decizie a Rusiei este o dovadă a intenţiei sale de a continua şi de a-şi spori livrările de arme”, “muniţii, trupe regulate şi mercenari” spre teritoriile aflate sub controlul separatiştilor, a transmis diplomaţia ucraineană într-un comunicat publicat joi seară.

Este vorba de o “sabotare” a acordurilor de pace de la Minsk privind rezolvarea acestui conflict aflat în derulare din 2014, se arată în comunicat.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a desfășurat sute de observatori în zona de război din Ucraina şi în special în cele două puncte de trecere situate în partea frontierei ucraineano-rusă controlată de separatişti.

Rusia, acuzată de Kiev şi de Occident că îi susţine militar pe rebeli şi care neagă în continuare acest lucru, a explicat că prezenţa observatorilor în cele două posturi de frontieră “nu exercită nicio influenţă pozitivă asupra procesului de reglementare (a conflictului)” şi că “nu mai este utilă continuarea sa”.

Rapoarte ale OSCE despre aceste puncte de trecere conţin informaţii privind traversarea frontierei de către personal suspect.

Occidentul şi Ucraina acuză de asemenea Rusia că îi echipează pe separatişti în secret prin alte puncte de trecere, nesupravegheate de observatori.

Potrivit anchetatorilor internaţionali, zborul MH-17 al avionului de linie al Malaysia Airlines doborât în iulie 2014 deasupra estului Ucrainei (298 de morţi) a fost distrus de o rachetă BUK transportată de la o unitate militară rusă în zona de conflict. Moscova neagă orice responsabilitate în acest caz.

Războiul din estul Ucrainei a făcut în total peste 13.000 de morţi şi a dus la strămutarea a aproape 1,5 milioane de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram