Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ România a actualizat lista…

DOC România a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic. R. Moldova rămâne în zona verde

România menține R. Moldova în zona verde în noua listă actualizată a statelor cu risc epidemiologic. Între timp, pe lista galbenă au intrat Spania, care a ieșit din zona roșie și Austria care era în zona verde.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, care va intra în vigoare începând cu 5 septembrie, ora 00:00. Astfel, conform Hotărârii numărul 66 din 2 septembrie 2021, modificările în cadrul listei sunt:

În zona roșie au intrat: Serbia, Estonia, Albania, Tunisia, Mauritius, Jamaica, Liban, Palestina, Belize, Antigua și Barbuda, Suriname și Brunei Darussalam;

În zona galbenă au intrat:
– din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Spania, Liechtenstein și Maroc;
– din zona verde, în urma creșterii incidenței: Norvegia, Austria, Bosnia Herțegovina, Luxemburg, Vietnam și Emiratele Arabe Unite;

În zona verde au intrat: Finlanda, Malta, Andorra, Groenlanda și Bonaire, Saint Eustatius și Saba.

Lista completă:

Cei vaccinați împotriva Covid-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie, însă – spre deosebire de lista galbenă – cei care vin din țări de pe lista roșie nu sunt scutiți de carantină dacă prezintă un test PCR negativ. Cei care vin din zona verde nu mai au nevoie de niciun fel de document.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi. Sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.