„Omul lui Plahotniuc”, demis din funcția de director al Agenției pentru Supraveghere Tehnică. Cine îi ia locul

02 Sept. 2021, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Sept. 2021, 15:12 // Actual //  MD Bani

Omul apropiat lui Vlad Plahotniuc, care s-a ocupat câțiva ani de administrarea unor bunuri ale fostului democrat a fost demis în baza propriei cereri de demisie din funcția de director al Agenției pentru Supraveghere Tehnică. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, scrie Realitatea.md.

Potrivit ministrului, Ghenadie Sajin a fost demis din funcție din data de 1 septembrie.

„Ghenadie Sajin, în baza cererii, a fost demis din funcție din cadrul Agenției pentru Supraveghere Tehnică din data de 1 septembrie curent”, anunță Spînu.

Director interimar al acestei întreprinderi a fost numit Ion Curmei, care mai bine de 10 ani a activat în cadrul acestei întreprinderi.

Precizăm că, Ghenadie Sajin are 51 de ani și este originar din satul Lopatnic, raionul Edineț. La 18 ani a fost angajat la Sovhozul „Lopatnic”. În perioada 1995-1997 a deținut funcția de director al SRL „Anghelo”. Din 1997 și până în 2014 a fost director al SRL „Arbitru”, iar din 2010 director al companiei lui Vlad Plahotniuc „Finpar Invest SRL”, anterior deținând funcția de director adjunct în cadrul acestei întreprinderi. În perioada 2008-2010, Ghenadie Sajin a fost director la ICS „Drive” SRL.

Ghenadie Sajin ar fi participat la vânătoarea din Pădurea Domnească la care a fost împușcat omul de afaceri, Sorin Paciu. Acesta ar fi de asemenea, cumnatul fostului procuror general Valeriu Zubco, care în acel moment era șef al Procuraturii.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău