‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 mai, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIndicele FAO al prețului la cereale, zahăr, carne, lactate și ulei este în continuă...

Indicele FAO al prețului la cereale, zahăr, carne, lactate și ulei este în continuă creștere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile globale ale produselor alimentare s-au majorat rapid în august după două luni consecutive de scădere, determinate de creșterile semnificative a valorilor la cotațiile internaționale ale prețurilor pentru zahăr, grâu și uleiuri vegetale, se arată în raportul publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

În august, Indicele FAO al prețurilor la alimente  a avut, în medie, 127,4 puncte, fiind în creștere cu 3,1% față de luna iulie și cu 32,9% față de aceeași lună din 2020. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare.

Indicele FAO al prețului la zahăr a crescut cu 9,6% față de luna iulie, impulsionat de îngrijorările legate de înghețurile ce au afectat culturile din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume. Creșterea a fost atenuată de perspectivele bune de producție în India și Uniunea Europeană, de scăderea prețurilor la țiței, precum și de deprecierea Realului brazilian. 

Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a crescut cu 6,7 la sută. Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au revenit la cotele  înalte tradiționale pentru acest produse  din cauza îngrijorărilor prelungite ce țin de perspectivele de producție slabe și de reducerea stocurilor în Malaezia. Cotațiile pentru uleiurile de rapiță și floarea soarelui, de asemenea, au crescut. 

Indicele FAO al prețurilor la cereale s-a mărit, în medie, cu 4,3 la sută în august față de iulie. Prețurile mondiale la grâu au crescut cu 8,8% din cauza reducerii așteptărilor de recoltare în câteva țări, mari exportatoare. În schimb, prețurile porumbului au scăzut cu 0,9%, deoarece perspectivele de producție îmbunătățite în Argentina, Uniunea Europeană și Ucraina au moderat prognozele de producție redusă din Brazilia și SUA. Prețurile internaționale ale orezului continuă să aibă o tendință descendentă.

Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o mărire ușoară în luna august, întrucât achiziționările masive din China au susținut prețurile cărnii de ovine și celei de bovine, iar cererea semnificativă de import din Asia de Est și Orientul Mijlociu a stimulat prețurile cărnii de pasăre. Pe de altă parte, prețurile cărnii de porc s-au diminuat din cauza scăderii continue a achizițiilor din China și a cererii interne slabe în Europa. 

‹ adv ›

Indicele FAO al prețurilor la lactate a scăzut puțin din iulie. Cotațiile internaționale pentru laptele praf s-au redus din cauza cererii slabe de import la nivel global și a disponibilităților de export sezonier în creștere din Oceania, compensând, astfel, creșterea prețurilor la unt și brânzeturi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›