image
Sursa foto: Facebook/Gimnaziul Corjova

Presiuni și intimidări la școlile românești din Transnistria: Miliție la careuri, iar intonarea imnului RM - interzisă

Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană au început noul an școlar, dar se confruntă cu aceleași probleme vechi, atenționează Asociația Promo-Lex.

Timp de peste trei decenii, cele opt instituții de învățământ se confruntă cu numeroase presiuni și intimidări din partea administrației de facto de la Tiraspol: lipsa sediilor proprii, iar sediile curente sunt neadaptate procesului educațional; citațiile și riscul de înrolarea în așa-numita armată a rmn; provocări privind asigurarea libertății de circulație a persoanelor și bunurilor.

Totodată, unele din aceste instituții sunt supuse și altor impedimente.

La Gimnaziul Roghi și Gimnaziul Corjova, careurile solemne sunt supravegheate de miliția locală, este interzisă intonarea imnului Republicii Moldova și arborarea drapelului de stat.

La Liceul Teoretic ”Ștefan cel Mare”, elevii liceului sunt nevoiți să parcurgă zilnic zeci de kilometri pentru a ajunge la școală. Cea mai lungă distanță este de 54 de kilometri.

În acest context, Asociația Promo-LEX reiterează importanța executării măsurilor individuale și a celor generale care reies din cele cele hotărâri CtEDO – Catan și alții; Bobeico și alții; Iovcev și alții, cu privire la încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

promolexpromolex

Noutăţile partenerilor

comentarii: