La inițiativa lui Ilan Șor, copiii din clasa întâi, din orașul și raionul Orhei, au primit în dar ghiozdane și rechizite

Prima zi de școală a fost așteptată cu nerăbdare de cei peste 1300 de copii din municipiul Orhei și localitățile din acest raion, care au mers în clasa întâi. Anul școlar a început pentru ei cu ghiozdane și rechizite oferite în dar de către autoritățile Consiliului Raional Orhei, la inițiativa liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor.

Foto:

Pregătirile pentru școală reprezintă o provocare atât pentru părinții ai căror copii merg în clasa întâi, cât și pentru cei care au mai mulți școlari. Deși prețurile în magazine și piețe sunt pentru toate buzunarele, cheltuielile pentru rechizite, haine și alte obiecte necesare elevilor sunt mari. Prin urmare, ca să-i scutească pe părinți de anumite cheltuieli și ca să se asigure că elevii vor fi pregătiți să înceapă școala, autoritățile Consiliului Raional Orhei, la inițiativa președintelui partidului „Șor”, Ilan Șor, le-au oferit în dar copiilor, care au mers pentru prima oară la școală, ghiozdane și rechizite. Învățăceii din satul Susleni, de pildă, au spus că sunt foarte mulțumiți de noile ghiozdane, mai ales că acestea sunt cu personajele din desenele animate îndrăgite.

„Ghiozdanul e frumos, îmi place. Abia aștept să merg la școală cu el”, a spus unul dintre copii.

Și părinții sunt recunoscători pentru gestul autorităților raionale, de a le oferi celor mici ghiozdane și rechizite.

„Este un gest foarte plăcut. Le mulțumim tuturor organizatorilor acestui eveniment”, a spus un părinte, locuitor al satului Susleni.

„Mi se pare o acțiune foarte bună. Am doi copii care urmează să meargă la școală. Cheltuielile pentru rechizite, haine și alte lucruri sunt foarte mari. Un astfel de ghiozdan, pe care l-am primit în dar, costă cam 350 de lei, cam la același preț sunt și rechizitele. Deci, este un ajutor important, le mulțumim tuturor”, a afirmat o femeie.

La rândul său, directorul gimnaziului „Vasile Lupu” din satul Susleni, Svetlana Marcenco, a salutat sprijinul acordat familiilor care au elevi de clasa întâi.

„Orice binefacere este importantă, indiferent de veniturile pe care le au familiile. Am văzut bucurie atât pe fețele părinților, cât și ale copiilor. Le suntem recunoscătoare autorităților raionului și tuturor celor care au organizat această acțiune”, a precizat directorul gimnaziului „Vasile Lupu”.


Potrivit președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, ghiozdanele și rechizitele au ajuns la aproximativ 860 de școlari din satele și comunele din raionul Orhei.

„Este un mic ajutor, mai ales în situația de criză în care ne aflăm. De asemenea, ne-am gândit la aspectul simbolic al acestui eveniment. Îmi amintesc cu drag de primul meu ghiozdan, țin foarte bine minte acea zi, e o chestie simbolică pentru fiecare dintre noi și am ținut cu tot dinadinsul ca amintirile copiilor să fie cumva legate de acest eveniment. Echipa noastră acordă o deosebită atenție procesului de educație. Ca să știe toată lumea, vă spun că bugetul raionului Orhei pentru 2021 este de aproape 320 de milioane de lei. Din acești bani, 230 de milioane de lei sunt alocați necesităților din sistemul de învățământ. Ne dorim să ne permitem mai mult, motiv pentru care ne străduim să identificăm surse suplimentare pentru mai multe proiecte”, a subliniat Dinu Țurcanu.

De ghiozdane și rechizite noi s-au bucurat și peste 450 de elevi din municipiul Orhei, care au fost repartizate de primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu.

„Am decis să implementăm inițiativa lui Ilan Șor în municipiul Orhei, prin intermediul Consiliului Raional. Ghiozdanul și rechizitele reprezintă un cadou util, care le asigură copiilor necesitățile pentru a începe școala”, a declarat Pavel Verejanu.

În context, deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a declarat că prin gestul de a le oferi tuturor copiilor din orașul și raionul Orhei ghiozdane și rechizite, Ilan Șor a avut intenția de a sprijini elevii și familiile lor, astfel încât începutul școlii să fie de bun augur.

„Dl Ilan Șor a insistat ca fiecare elev care merge în clasa întâi să primească câte un ghiozdan cu rechizite școlare și alte lucruri necesare pentru a începe școala. Am văzut emoții și zâmbete pe fețele copiilor. Această susținere este una foarte importantă, mai ales pentru familiile de la sate. Este știut faptul că, în multe cazuri, părinții nu au bani pentru haine, încălțăminte. Am demonstrat că ne pasă de situația locuitorilor din orașul și raionul Orhei, care au fost afectați de pandemie. Le urăm copiilor să aibă dragoste pentru carte”, a menționat Marina Tauber.

Pentru procurarea ghiozdanelor și rechizitelor au fost necesare circa 240 de mii de lei, bani care au fost alocați din bugetul raionului Orhei pentru anul 2021.


Pub