14:36:19 25.04.2024
Stiri

Accesul în RESTAURANTE și alte localuri de alimentație publică ar putea fi permis doar persoanelor VACCINATE, celor care dețin un test NEGATIV la COVID-19 sau un act privind prezenta anticorpilor

Actualitate 01.09.2021 12:19 Vizualizări2489 Autor: Ziarul National
Accesul în RESTAURANTE și alte localuri de alimentație publică ar putea fi permis doar persoanelor VACCINATE, celor care dețin un test NEGATIV la COVID-19 sau un act privind prezenta anticorpilor


UPDATE // Ministerul Economiei a revenit la subiect și a precizat că ședința convocată de ministrul Sergiu Gaibu cu reprezentanții mediului de afaceri a avut un „scop consultativ”, pentru a discuta eventualele propuneri către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în vederea diminuării riscului pandemic.

„Ministerul Economiei nu obligă angajații HoReCa să prezinte documente confirmative anti-COVID-19, așa cum se menționează în presă. Precizăm că eventualele decizii privind activitatea agenților economici sunt adoptate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, iar, la momentul actual, măsurile respective sunt doar la nivel de discuții/propuneri”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.






Știrea inițială

Doritorii de a merge la terase sau în restaurantele din R. Moldova ar putea fi obligați să prezinte dovada vaccinării anti-COVID, rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen. O decizie finală în acest sens urmează să Precizăm că eventualele decizii privind activitatea agenților economici sunt adoptate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, iar, la moment, măsurile respective sunt doar la nivel de discuții/propuneri.

Și angajații care activează în sectorul HORECA și în comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti-COVID, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore.

Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, după o întrevedere avută cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular unitățile de comerț și alimentare publică. Totuși, o decizie finală în acest sens ar urma să fie luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Potrivit ministrului, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului „COVID-free”, ceea ce înseamnă că vizitatorii urmează să prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19. În caz contrar, localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire, evenimentele private organizate în unități de alimentație publică, angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale, unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber, unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

În acest context, ministrul Gaibu a menționat că noile măsuri pe care le propune Ministerul Economiei au scopul de a evita un posibil lockdown, iar obiectivul-cheie urmărit este evitarea aglomerării localurilor care prestează servicii publicului larg.

Gaibu a făcut și recomandări privind extinderea programului de activitate a agenților economici, dacă acest lucru ar duce la fluidizarea clienților și la evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Ministrul a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

De asemenea, ministrul Gaibu a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să dea dovadă de responsabilitate în procesul de organizare și desfășurarea a activităților în cadrul entităților pe care aceștia le conduc și să informeze corect personalul din subordine despre importanța imunizării împotriva Covid-19.

La rândul său, reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite și evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri, în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md